петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСтив Джобс можело да бъде спасен

Стив Джобс можело да бъде спасен

Шведски учен създаде вирус, който може да убива тумора на задстомашната жлеза. Това е една от най-смъртоносните форми на рак, която почти не дава шансове за оцеляване. Статистиката сочи, че 5 г. след поставяне на диагнзата, само 3% от пациентите все още са живи, а над 80% умират още през първата година.

Съществува много рядка форма на рака на панкреаса – невроендокринната, която се поддава на хирургично лечение. Именно тя бе открита при покойния създател на компанията Apple Стив Джобс през 2003 г. След диагнозата той живя още цели 8 г.

Тези дни британският писател Александер Мастерс се обърна публично към Apple, която е най-богатата компания в света. Той помоли да бъдат отделени средства в полза на шведския учен Магнус Есанд от университета в Упсала, за да може той да довърши разработката си за вируса, убиец на ракови клетки в панкреаса. Ученият се нуждае от около 2 млн. британски лири.

„Нашите резултати засега са само в лабораторията. Много терапии, които показват успех там, после се о казва, че не са така ефективни при хората. Аденовирус серотип 5 е много разпространен, но ние успяхме да го накараме да действа целенасочено срещу туморните клетки чрез промяна на определени секвенции (части) от вируса“, казва Есанд пред британския в. „Телеграф“. Промененият вирус успявал да унищожи обвивката на туморната клетка и за момента действал много по-ефективно от повечето лекарства. Вече настъпил моментът, когато трябва да се направят клинични изпитания върху хора, но екипът на Есанд не разполага с необходимите средства.

Именно за тези средства настоява писателят Мастерс, чиито близък приятел умира бавно от невроендокринен рак на панкреаса – същият като при Стив Джобс. 2 млн. лири у сума, която Apple печели за 7 минути. Шведското правителство не желаело да покрие пълните разходи за проучванията и на проф. Есанд се налагало да търси частни дарения.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -