Реклама
Начало Любопитно Стареенето до 70% се дължи на външно влияние

Стареенето до 70% се дължи на външно влияние

0
пенсионери менопауза
Реклама

Токсините, попадащи в организма от околната среда, са една от основните причини за ускорено стареене, предаде Fox News. Наричат ги геронтогени. Такива съединения се съдържат в цигарения дим, в препаратите за химиотерапия. Получават се след излагане на ултравиолетови лъчи. Според проучването 70% от факторите, които ускоряват стареенето, се дължат на влияния отвън.

Учените създали специален тест, който може да покаже кои токсини са изключително опасни. Организмът старее, когато протича биологичен процес на физиологично стареене. Здравите клетки се увреждат и губят способността си да се делят.

Реклама

Хормонът DHEA – спира ли стареенето и депресията?

Когато се натрупат увредени клетки, тръгват възрастови заболявания

С течение на времето увредените клетки се натрупват в организма, губят ресурс и харчат прекалено много енергия за себе си, като отделят хормони на възпалението. Когато тези клетки са малко, организмът се справя. Но с времето се натрупват достатъчно количества, които в допълнение към нормалния процес на стареене ускоряват отключването на възрастови заболявания.

Експертите решили да проучат кои външни фактори допринасят за физиологичното стареене, като съдели по натрупването на увредените клетки. Взели лабораторни мишки и ги разделили на групи. При някои те нарочно провокирали затлъстяване, а други били изложени на дим, UV радиация и арсен.

Още: Мускулите са ключ към спиране на стареенето

Цигари  и UV радиация ускоряват стареенето

Оказало се, че цигареният дим и UV радиацията категорично ускорявали стареенето, докато затлъстяването и арсенът били относително безопасни. Известно е например още, че химиотерапията при рак на млечната жлеза ускорява процеса на стареене с около 15 г.

Тези заключения са направени въз основа на изследвания на кръв. В нея били открити повишени количества на P16 – ген, свързан с процеса на стареене. Той е друг маркер, чрез който може да се оцени физиологичното стареене.

Източник: Fox News

Реклама

Exit mobile version