вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСредната температура на хората се е понижила

Средната температура на хората се е понижила

Средната телесна температура на хората се е понижила за последните 150 г. Това заключение направиха учени от Медицинското училище в Станфордския университет (САЩ).

Учените анализирали големи бази данни за телесната температура на жителите на САЩ за три различни исторически периода. Първата база данни включвал информация за близо 24 хиляди ветерани от Американската гражданска война. Информацията за тях се събира от 1860 г., тоест става дума за хора, родени в началото на 19 век. Вторият масив от данни включва информация за повече от 15 000 души, които са измервали телесната температура в периода от 1971 до 1975 година. Третата база включва информация, събрана между 2007 и 2017 г. и засягаща над 150 хиляди души. Всички измервания на температурата са направени в устната кухина, както това е обичайно в Съединените щати.

Температура се вдига и от силни емоции

Анализът показал, че нормалната телесна температура на съвременните мъже и жени е по-ниска от тази на хората, които са живели през 1860 година. При мъжете, родени в края на 20 век, средната телесна температура е била с 0,59 градуса по Целзий по-ниска, отколкото при мъжете, родени в началото на 19 век. По същия начин разликата в средната телесна температура при жените била 0,32 градуса по Целзий.

Според учените за всяко десетилетие средната телесна температура на хората от двата пола постепенно се понижава с 0,03 градуса по Целзий. Изчисленията взели предвид редица фактори като възраст, ръст, тегло, време на деня, когато се правят измервания и т.н.

Педиатър: Не давайте хапчета за температура, ако тя е до 39 градуса

Учените свързват това явление с драматични промени в околната среда през последните 200 години, които са довели до промени на физиологично ниво. Става дума за неща като прогреса в медицината, повишаване на жизнения стандарт, добра хигиена, хранене, централно отопление, климатизация и т.н. Удобните условия на живот, намаляването на инфекциозните заболявания водят до факта, че скоростта на метаболизма се забавя и консумацията на енергия за поддържане на постоянна телесна температура пада. 

„От физиологична гледна точка хората днес вече не са това, което са били в миналото“, обясни един от авторите, професор Джули Парсънет. – Температурата в нашите домове, контактът ни с микроорганизмите, наличието на храна влияят. Идеята, че хората не се променят по време на еволюцията, са погрешни. Промените на физиологично ниво са очевидни.”

Редактор Ина Димитрова

Източник: https://elifesciences.org/articles/49555

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -