събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпасяват и бебето, и живота на бременна с рак

Спасяват и бебето, и живота на бременна с рак

Жена роди здраво бебе, въпреки че по време на бременността е бил диагностициран рак на маточната шийка. Пациентката на 34 г. била в 16-та гестационна седмица, когато е препратена при доц. Никола Василев от ВМА от кабинета по онкопрофилактика на болница „Шейново“. Съмнението е за тумор. Налагаше се да се направи конизация, а това при бременна жена е рисковано, тъй като може да загуби плода, каза доц. Василев, който ръководи Клиниката по гинекология на ВМА. Затова той налага серклаж преди интервенцията.

Целта е да се запази бременността. „Веднага след това направих конизацията и затегнах конеца. Така рискът бе сведен до минимум. Биопсията потвърди диагнозата – че не става дума за предраково изменение, а за истински рак. Оттук нататък беше война на нерви – трябваше да решим какво да правим, дали да се борим за бебето или да мислим на първо място за живота на жената“, разказва доц. Василев. Решението било трудно.

Семейството в един момент дори се примирило с мисълта, че може да се наложи аборт по медицински показания, ако животът на майката е в риск. През това време плодът вече е в 20-тата гестационна седмица. Лекарите насочват всичките си усилия към това, да дадат шанс на бебето да оцелее. Доц. Василев взема трудното решение да се изчака още известно време. Накрая обаче всичко завършва благополучно. Раждането става с цезарово сечение във ВМА. Предварително е уведомен националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева, която пристига с транспортен кувьоз, за да поеме грижите по новороденото. Бебето е добре, не е пострадало по никакъв начин от заболяването на майка си.

Веднага след цезаровото сечение била направена втора операция за отстраняване на матката с прилежащите лимфни възли. Жената понесе добре операцията, възстановява са нормално, каза още доц. Василев. Хистологичният анализ показал, че в лимфните възли няма ракови клетки, така че жената има всички шансове да пребори тежкото заболяване. При операцията яйчниците са преместени по-нагоре. Това е направено с цел, ако се наложи облъчване, те да не бъдат засегнати, а да съхранят функцията си.

Почти по същото време от „Шейново“ изпращат в клиниката на ВМА втора пациентка със съмнение за рак на маточната шийка. Тя е едва на 23 г. и за разлика от първата жена не е бременна. „При нея приложихме операция, която смятах да направи при първата пациентка, но не стана заради това, че бременността вече бе напреднала, – поясни доц. Василев. – Отстранихме радикално маточната шийка и направихме лимфна дисекция. Остатъкът от матката – тялото , беше пришито към влагалището. Така младата жена остава със съхранени вътрешни полови органи и получава шанс някой ден да забременее и роди.“ В най-долната част на маточното тяло е поставен серклаж, който в бъдеще при евентуална бременност ще помогне плодът да не бъде изхвърлен. Раждането при нея задължително ще е с цезарово сечение.

И двата случая са доста редки, като сега се случват почти едновременно. Не е изключение пациентките, при които се открива рак на маточната шийка, да са толкова млади. „Имам пациентка, която е диагностицирана със заболяването и оперирана, когато е била на 18 г. Следя я и досега. Оперирал я е баща ми преди повече от 30 години. На всичко отгоре ми е братовчедка“, допълва доц. Василев.

През лятото на 2012 г. проф. Григор Горчев съобщи за друг подобен случай. Тогава той обяви, че за първи в света жена ражда след операция от рак на маточната шийка. „Проверихме щателно – до момента в световната медицина няма публикувана информация за жена, станала майка след операция на рак на маточната шийка с робота Да Винчи“, заяви през август миналата година проф. Горчев. В неговия случай обаче жената е била оперирана 2 г. преди да забременее с помощта на ин витро.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -