петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпасиха родилка в Александровска с 40 банки прелята кръв

Спасиха родилка в Александровска с 40 банки прелята кръв

36-годишна жена от Благоевград постъпва в АГ болница в града за второ раждане. Поради усукване на пъпната връв около шията на бебето и съмнение за мъртъв плод, лекарите предизвикват раждане с медикаменти, по време на което родилката получава обилен кръвоизлив.

По необходимост е извършена хистеректомия (отстраняване на матката и яйчниците). Болната губи на 3 пъти голямо количество кръв, което е компенсирано с 40 банки кръв и 40 банки плазма. Бебето умира почти веднага след раждането.

По системата на републиканската консултация, жената е преведена на следващия ден в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на Александровска болница. Състоянието й е критично – на апаратно дишане и хемодинамика, поддържана с медикаменти. След ревизия на оперативната рана е установена лезия на десен уретер (пикочопровод) и прекъснат ляв уретер, които са възстановени оперативно. Поради настъпила остра бъбречна недостатъчност, в продължение на една седмица болната е на всекидневна хемодиализа. След десетия ден възстановява диурезата (отделянето на урина) и започва поетапна рехабилитация.

„Само екипен подход, бърза реакция и адекватно поведение, могат да гарантират спасяването на човешкия живот“, категоричен е републиканският консултант по анестезиология и интензивно лечение и началник на КАИЛ в УМБАЛ „Александровска“ проф. Атанас Темелков. Жената се чувства добре и предстои утре да бъде изписана. 

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -