Спасиха родилка в Александровска с 40 банки прелята кръв

PRINT
операция медицински изделия

36-годишна жена от Благоевград постъпва в АГ болница в града за второ раждане. Поради усукване на пъпната връв около шията на бебето и съмнение за мъртъв плод, лекарите предизвикват раждане с медикаменти, по време на което родилката получава обилен кръвоизлив.

По необходимост е извършена хистеректомия (отстраняване на матката и яйчниците). Болната губи на 3 пъти голямо количество кръв, което е компенсирано с 40 банки кръв и 40 банки плазма. Бебето умира почти веднага след раждането.

По системата на републиканската консултация, жената е преведена на следващия ден в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на Александровска болница. Състоянието й е критично – на апаратно дишане и хемодинамика, поддържана с медикаменти. След ревизия на оперативната рана е установена лезия на десен уретер (пикочопровод) и прекъснат ляв уретер, които са възстановени оперативно. Поради настъпила остра бъбречна недостатъчност, в продължение на една седмица болната е на всекидневна хемодиализа. След десетия ден възстановява диурезата (отделянето на урина) и започва поетапна рехабилитация.

„Само екипен подход, бърза реакция и адекватно поведение, могат да гарантират спасяването на човешкия живот“, категоричен е републиканският консултант по анестезиология и интензивно лечение и началник на КАИЛ в УМБАЛ „Александровска“ проф. Атанас Темелков. Жената се чувства добре и предстои утре да бъде изписана. 

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Спасиха родилка в Александровска с 40 банки прелята кръв беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *