петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпасиха моторист с прерязана напълно трахея

Спасиха моторист с прерязана напълно трахея

Моторист с прерязана напълно трахея спасиха лекарите от отделението по Гръдна хирургия в Токуда. Лекарите са извикани през нощта на 3 юли по спешност, за да оперират пострадалия при катастрофа в Гоце Делчев младеж. Повече от 4 часа те се борят за живота му, като успяват да реконструират цялостно премазаните при инцидента дихателни органи.

Малко след 21 часа на 3 юли 2012 година 21-годишният М.И. от Гоце Делчев става жертва на нелепа катастрофа. Докато управлява мотора си, той е повален от опъната верига на улицата, която прекъсва трахеята му. МБАЛ „Ив.Скендеров“ изключително бързо и успешно е овладян най-критичният момент на тежката дихателна недостатъчност. Лекарите от болницата на Гоце Делчев моментално го изпращат с реанимобил към Токуда, където екипът се подготвя да поеме спешния пациент.

Над 4 часа и половина /между 1 и 5 часа през нощта на 4 юли 2012/ продължава операцията по реконструкция на разкъсаните трахея и ларинкс. „Разстоянието между двете откъснати една от друга части на трахеята бе 5 сантиметра“, съобщава д-р Цветан Минчев – началник на отделението по Гръдна хирургия и ръководител на екипа, извършил животоспасяващата операция. Хирурзите са успели да възстановят в цялост увредената дихателна система. Само 6 часа след операцията апаратът за командно дишане на момчето е свален, той диша самостоятелно и е изведен от реанимация.

„Този вид травми са изключително редки, а още по-рядко пострадалите оцеляват“, обобщава д-р Минчев. Той е доволен, че щателната диагностика е отхвърлила нарушения на нервната и съответно двигателната система на пострадалия. Младежът ще остане още една седмица под интензивно наблюдение в отделението по Гръдна хирургия.

СНИМКА:ТОКУДА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -