Спасиха млада жена с упорито главоболие – оказа се сцепена артерия в главата!

PRINT
доц. Добрин Василев дисекация на артерия

Специалистите в Александровска болница спасиха живота на млада жена, чието упорито главоболие се оказа сцепена артерия в главата. Тя е на 31 години и е от Монтана. Постъпила в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ с оплаквания от силна болка в лявата половина на главата и лявото око, която продължавала втора седмица. В родното й място е консултирана от стоматолог и УНГ-специалист за изключване на синузит, а после постъпва в неврологичното отделение на монтанската болница със съмнение за възпален черепно-мозъчен нерв.

Състоянието на жената обаче се влошило. Докато я лекували за възпаление, тя развила изразена слабост в десните крайници (десностранна хемипареза). стигнало се дотам, да не може изобщо да ги движи. Тогава от болницата в Монтана я насочват към Клиника по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ за диагностично уточняване и лечение. Направените образни изследвания (компютърна томография и магнитно-резонансна томография) доказали изолирана дисекация (сцепване) на лява вътрешна каротидна (сънна) артерия в черепната кухина. Пациентката е преведена спешно в Клиниката по кардиология, където интервенционалното лечение на инсулта е рутинна практика. Началникът на клиниката доц. Добрин Василев извършва ангиопластика на артерията с имплантация на два съдоразширяващи стента. Интервенцията протича без усложения, а веднага след процедурата се наблюдава обратно развитие на симптоматиката.

В Александровска вече лекуват кръвно с мини операция

Доц. Василев уточни, че дисекцията на артерията в мозъка е била с дължина 6 см, но за щастие съдът е издържал напрежението на кръвотока и не се е стигнало до мозъчен кръвоизлив. Веднага след поставянето на стентовете жената раздвижила ръката си още по време на интервенцията.

Благодарение на перфектната координация между двете клиники (неврологична и кардиологична), бързата и адекватна реакция на специалистите, пациентката е избегнала мозъчно-съдов инцидент, стабилизирана е и движи добре двата десни крайника. За пълното й оздравяване се провежда слединсултна рехабилитационна програма.

Източник: Пресслужба на УМБАЛ Александровска

[Общо: 5    Средно: 2.8/5]
Спасиха млада жена с упорито главоболие – оказа се сцепена артерия в главата! беше последно модифицирана от: декември 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *