петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпасиха бебе мъниче, родено в шестия месец

Спасиха бебе мъниче, родено в шестия месец

Бебе, родено в шестия месец от бременността, спасиха лекарите в болница „Токуда“, София. Повече от 30 дни екипът на отделението по Неонатология на японската болница се бори за живота на малкия Борис. В момента той вече диша самостоятелно и наддава на тегло.

Точно на Разпети петък – 13 април 2012 три месеца преди термина си в Токуда се ражда Борис. „Толкова преждевременно раждане е изключително опасно, тъй като органите и системите в детското тяло са недоразвити и незрели“, категорична е д-р Радка Масларска – началник на отделението по Неонатология на Токуда Болница София.

Борис се ражда едва в 25-та гестационна седмица и не изплаква. По спешност лекарите започват интензивна терапия за подпомагане на всички органи и системи на недоносеното бебе. Прилагат скъпи медикаменти, за да се разгъне белия дроб, борят се за сърдечната, бъбречната и мозъчна функция на Борис.

„Борис е много желано и дълго чакано бебе, което се роди във възраст, в която раждането е силно рискова за здравето и живота на детето и голямо предизвикателство за медицинските екипи по цял свят“, казва още д-р Масларска. Тя допълва, че основната цел на приложеното лечение освен да спасят бебето е да осигурят и качеството му на живот, т.е. да се предотвратят всички възможни усложнение в следствие на недоносеността и незрялостта на плода. Началникът на отделението по Акушерство и високорискова бременност д-р Данаил Илиев, където майката на Борис се проследява от самото начало на бременността се радва, че са успели да проведат успешно раждане въпреки прекалено ранния му срок и усложнения ход на износването на бебето.

Първите 20 дни бебето е на апаратна вентилация, но вече диша самостоятелно. Направени са му редица високоспециализирани изследвания, които показват, че детето ще расте здраво. На Борис са направени ултразвукови изследвания на централната нервна система, на коремните органи, детските очни лекари на Токуда са извършили офталмоскопия – оглед на очните дъна.

„Когато Борис достигне 1800 грама тегло, ще бъде изведен от кувьоз“, оптимист е д-р Масларска. Тя е благодарна на колегите си от детска и очна клиника от Токуда, с чиято помощ са успели да спасят живота и опазят здравето на недоносеното новородено.

От началото на годината досега в Токуда са родени 398 бебета.

Свързани теми:

СНИМКА: ТОКУДА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -