Сокът от червено цвекло е като допинг за мозъка

PRINT
сок от червено цвекло

Сокът от червено цвекло оказва положителен ефект върху определени области на мозъка и е като допинг за него. Това установили учени от Wake Forest University, цитирани от в. „Дейли мейл“. Те предполагат, че ефектът се дължи на азотния оксид, който се съдържа в сока от червения зеленчук. С негова помощ се увеличава притока на кръв към мозъка и се подобрява физическата активност. Ефектът бил още по-добър, ако сокът се преди изпълняването на физически упражнения.

До момента червеното цвекло се препоръчваше най-вече за понижаване на високото кръвно налягане. Цвеклото е един от основните продукти, които трябва да присъстват в диетата на хора с хипертония.

Цвеклото подмладява мозъка при заседнал начин на живот

Новите изводи за благоприятното влияние върху мозъка са въз основа на проучване, в което участвали 26 участници на възраст 55 и повече години. Всички те имали високо кръвно налягане. Освен това имали заседнал начин на живот с ниска физическа активност. За целите на проучването доброволците трябвало три пъти седмично да тичат на пътечка във фитнеса по 50 минути. Това продължило 6 седмици.

Участниците били разделени на две групи. Първата група получавала чаша сок от цвекло един час преди тренировката, а втората група не получавала сок. Така учените установили, че при доброволците, които консумират сок преди тренировка, са с по-добри показатели на мозъка, особено в областите, свързани с двигателните умения, емоциите и когнитивните функции. В организма протичат редица биохимични процеси, при които нитратите в цвеклото се преобразуват в нитрити, а пък те – в азотен оксид.

Авторът на изследването професор Джак Реджески подчертава: „Азотният оксид е наистина мощна молекула. Той е особено важен до области на тялото, които са нуждаят от повече кислород. Мозъкът е мощен източник на кислород в тялото и затова самият той се нуждае от повече кислород.“

Цвеклото повишава ефекта от физическите упражнения. Получава се мозъчна активност, която много прилича на тази при по-младите хора, които тренират.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Сокът от червено цвекло е като допинг за мозъка беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *