Сокът от червено цвекло е като допинг за мозъка

PRINT
сок от червено цвекло

Сокът от червено цвекло оказва положителен ефект върху определени области на мозъка и е като допинг за него. Това установили учени от Wake Forest University, цитирани от в. „Дейли мейл“. Те предполагат, че ефектът се дължи на азотния оксид, който се съдържа в сока от червения зеленчук. С негова помощ се увеличава притока на кръв към мозъка и се подобрява физическата активност. Ефектът бил още по-добър, ако сокът се преди изпълняването на физически упражнения.

До момента червеното цвекло се препоръчваше най-вече за понижаване на високото кръвно налягане. Цвеклото е един от основните продукти, които трябва да присъстват в диетата на хора с хипертония.

Цвеклото подмладява мозъка при заседнал начин на живот

Новите изводи за благоприятното влияние върху мозъка са въз основа на проучване, в което участвали 26 участници на възраст 55 и повече години. Всички те имали високо кръвно налягане. Освен това имали заседнал начин на живот с ниска физическа активност. За целите на проучването доброволците трябвало три пъти седмично да тичат на пътечка във фитнеса по 50 минути. Това продължило 6 седмици.

Участниците били разделени на две групи. Първата група получавала чаша сок от цвекло един час преди тренировката, а втората група не получавала сок. Така учените установили, че при доброволците, които консумират сок преди тренировка, са с по-добри показатели на мозъка, особено в областите, свързани с двигателните умения, емоциите и когнитивните функции. В организма протичат редица биохимични процеси, при които нитратите в цвеклото се преобразуват в нитрити, а пък те – в азотен оксид.

Авторът на изследването професор Джак Реджески подчертава: „Азотният оксид е наистина мощна молекула. Той е особено важен до области на тялото, които са нуждаят от повече кислород. Мозъкът е мощен източник на кислород в тялото и затова самият той се нуждае от повече кислород.“

Цвеклото повишава ефекта от физическите упражнения. Получава се мозъчна активност, която много прилича на тази при по-младите хора, които тренират.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Сокът от червено цвекло е като допинг за мозъка беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *