Собствената ни имунна система може да стане причина за рак

PRINT
лаборатория проучване

Учените откриха неочаквана причина за появата на ракови клетки и той идва от собствената ни имунна система. Понякога тя играе опасни номера. Екип от шведски и руски учени идентифицираха протеина APOBEC, който по принцип участва в защитата от вирусни инфекции. Оказва се обаче, че той  е полезен, но в същото време и опасен. В състояние е да създаве такива мутации, които водят до рак. Учените открили такава мутация, свързана с APOBEC, в много туморни клетки по целия геном, пише The Times of India.

Учените искали да разберат как този протеин, който засяга само едноверижната ДНК, може да стане причина за рак. Забелязали, че в случаи на рак, причинен от APOBEC, мутациите са разпределени равномерно по всички места. Промените настъпвали в ранните етапи на размножаването на клетките и засягали важни гени.

Според експертите такава мутация е по-опасна от другите. В проучването си те за първи път били в състояние да определят посоката на репликация на вилките (структура, образувана при ДНК репликация) в около 20% от човешкия геном. В бъдеще учените планират да разберете защо процесът на репликация на ДНК в раковите клетки е по-различен, отколкото при здравите.

[Общо: 5    Средно: 2.6/5]
Собствената ни имунна система може да стане причина за рак беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *