Сложиха пирон в тазобедрена става на 102-годишна

PRINT

102-годишната Йорданка Дойчинова бе оперирана в столичната ортопедична болница „Витоша“ за счупена тазобедрена става, съобщават оттам. Столетницата е приета в неделя по спешност. Операцията включва използването на метален имплант, който по оперативен път се вгражда в костта и позволява натоварване и стъпване от деня след операцията.

По думите на д-р Орлин Филипов, управител на болницата, подобна интервенция е рутинна. Сложността в случая на Дойчинова се дължи на напредналата й възраст и на стремежа операцията да се извърши за 30 минути, вместо за обичайните 60-90 минути. Това се прави, за да се избегне дълбоката упойка. Интервенцията стана възможна благодарение на наслагването на много от процедурите, които вървят паралелно, а не последователно.

Д-р Филипов твърди, че не навсякъде може да бъде извършена такава операция, тъй като пациенти в такава възраст трябва да получат специализирано следоперативно реанимационно лечение. За тази цел персоналът трябва да бъде изключително добре обучен и мотивиран. Дойчинова е родена през 1910 г. в гр.Габрово. Работила е като счетоводителка. Получила е травмата след падане по стълбите. След успешната операция, в момента тя се чувства добре и ще бъде изписана след около седмица.

Болница „Витоша“  работи с НЗОК, която заплаща за лекарския труд, но не и цената на консумативите. В същото време болницата осигурява на пациентите си възможност да закупуват импланти на много ниска цена – около 700 лв. или два, до три пъти по-евтини в сравнение с другите специализирани болници. Болница „Витоша“ развива и благотворителна програма, с която осигурява безплатни импланти на социално слаби пациенти.

СНИМКА: БОЛНИЦА „ВИТОША“

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
Сложиха пирон в тазобедрена става на 102-годишна беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *