четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСложиха пирон в тазобедрена става на 102-годишна

Сложиха пирон в тазобедрена става на 102-годишна

102-годишната Йорданка Дойчинова бе оперирана в столичната ортопедична болница „Витоша“ за счупена тазобедрена става, съобщават оттам. Столетницата е приета в неделя по спешност. Операцията включва използването на метален имплант, който по оперативен път се вгражда в костта и позволява натоварване и стъпване от деня след операцията.

По думите на д-р Орлин Филипов, управител на болницата, подобна интервенция е рутинна. Сложността в случая на Дойчинова се дължи на напредналата й възраст и на стремежа операцията да се извърши за 30 минути, вместо за обичайните 60-90 минути. Това се прави, за да се избегне дълбоката упойка. Интервенцията стана възможна благодарение на наслагването на много от процедурите, които вървят паралелно, а не последователно.

Д-р Филипов твърди, че не навсякъде може да бъде извършена такава операция, тъй като пациенти в такава възраст трябва да получат специализирано следоперативно реанимационно лечение. За тази цел персоналът трябва да бъде изключително добре обучен и мотивиран. Дойчинова е родена през 1910 г. в гр.Габрово. Работила е като счетоводителка. Получила е травмата след падане по стълбите. След успешната операция, в момента тя се чувства добре и ще бъде изписана след около седмица.

Болница „Витоша“  работи с НЗОК, която заплаща за лекарския труд, но не и цената на консумативите. В същото време болницата осигурява на пациентите си възможност да закупуват импланти на много ниска цена – около 700 лв. или два, до три пъти по-евтини в сравнение с другите специализирани болници. Болница „Витоша“ развива и благотворителна програма, с която осигурява безплатни импланти на социално слаби пациенти.

СНИМКА: БОЛНИЦА „ВИТОША“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -