вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСлънчев или топлинен удар – разлики и оказване на първа помощ

Слънчев или топлинен удар – разлики и оказване на първа помощ

Има ли различия между слънчевия и топлинния удар?

Горещ ден със силно слънце, човек припада или усеща замайване, прилошава му. Причината може да е в слънцето или в прекалената топлина, макар че проявите и мерките за първа помощ си приличат доста, казва д-р Чавдар Чобанов, общопрактикуващ лекар в Гоце Делчев.

Когато се говори за слънчев удар, трябва да се изтъкне основната причина. Тя е прякото нагряване на главата от слънчевите лъчи за по-продължителен период, като индивидуалният праг на търпимост е различен. При слънчевия спектър става дума за комбинация от лъчи с различни дължини на вълните. Те проникват в човешкото тяло на различна дълбочина. Някои от лъчите с къси вълни въздействат пряко върху горните структури на мозъка. Възможно е да се получи общо прегряване на мозъка. Тогава съдовете в него се разширяват прекалено, а човек изпитва симптоми като: силно главоболие, гадене, главозамайване, общо неразположение. При по-тежки случаи може да се стигне да халюциниране, колабиране, загуба на съзнание и дори гърч.

При топлинния удар причината е различна. Прекият ефект на слънчевите лъчи не играе толкова важна роля, основното влияние идва от високата температура на околната среда. Тя може да се комбинира с висока влажност. Престоят в затворени и нагрети помещения също влияе. Най-общо казана, става дума за прегряване на цялото тяло. Нарушават се защитните терморегулаторни механизми на организма, главно при потенето. То вече не може да компенсира високите температури, на които тялот ое изложено. Кожната повърхност се отличава по това, че е суха, топла и зачервена. Дишането се учестява, на човека му се вие свят, премалява му. Също може да колабира, да изгуби съзнание или да получи гърч. Повишава се и температурата на тялото, може да стигне до 40 градуса.

Кои хора са най-застрашени?

Като рискови групи трябва да се споменят по-малките деца, тъй като терморегулацията при тях още е незряла. С особено внимание трябва да се отнасяме и към възрастните хора над 65 години, при тях има по-ниско съдържание на вода в тялото.

Заплашени са още хората с придружаващи хронични сърдечносъдови заболявания, захарен диабет тип 2, различни заболявания на централната нервна система, такива, които са прекарали мозъчен инсулт. В риск са и хората със затлъстяване.

Алкохолът повишава ли риска от реакция към прекомерната горещина?

Не е препоръчително да се консумира алкохол в най-топлите летни дни. Това важи особено, ако си почивате на плажа под палещите лъчи на слънцето. Също и ако се налага да останете по-дълго време в топли помещения. Алкохолът провокира разширяване на кръвоносните съдове, особено на тези в кожата. Общата терморегулация на организма се нарушава по този начин. В резултат артериалното налягане пада бързо, а това може да влоши допълнително оросяването на мозъка. В крайна сметка се улеснява получаването на слънчев или топлинен удар.

Как се оказва първа помощ при слънчев и топлинен удар?

Най-важното е пострадалият да бъде отведен на прохладно и сенчесто място. Разхлабват се дрехите, ако са стегнати. Целта е да се улесни кръвообращението около врата.

Като втора мярка целта е тялото да се охлади с различни възможни методи – мокри кърпи, чаршафи и каквито има подръчни материали –лед в кърпа, студени бутилки и т.н. .Не се препоръчва поставянето на много студени предмети, лек направо на главата. Рязкото охлаждане може да предизвика шок. Трябва да е постепенно – първо кърпа, навлажнена със студена вода от чешмата. Дават се хладни, може и подсладени напитки на бавни глътки.

Може пострадалият не е изпаднал в безсъзнание. Тогава трябва да се приложи техника за реанимиране (всеки може да се запознае с такива първи мерки), докато дойде лекар или линейка.

Очакването е човек да се възстанови в рамките на около 2 часа, след като му се дадат достатъчно течности и телесната температура се нормализира. Нормално е ако има някакво остатъчно главаболие или пък общо неразположение. Пострадалият трябва да остане в покой и на хладно в следващите часове. Не е необходимо непременно да се дават някакви лекарство, но е възможно да се подпомогне процеса на възстановяване с антипиретик (лекарство за сваляне на температура), както и витамин С. В отделни случаи лекарят може да прецени, че са необходими и други медикаменти според конкретния случай.

Как да се пазим от топлинен и слънчев удар в горещите дни?

Най-често даваният съвет е да се пазим от слънцето в обедните часове – от 11 до 15 часа, когато е най-горещо. Избирайте винаги светли свободни дрехи, без ластици и пристегнати маншети. Материята да е лека, по възможност естествена. Предпазвайте главата! Носете бяла лятна шапка, ако се налага да стоите на слънце. Трябва да се пие достатъчно вода – около 30 мл на 1 кг телесно тегло. Тоест, ако човек тежи 70 кг, трябва да пие около 2 л вода.

Въздържайте се от употребата на алкохол, дори в напитката да има много лед! Избягвайте както силното слънце, така и нагряти затворени и непроветрени помещения. Най-добре е на открито и на сянка. По правило слънчевият и топлинният удар отминават без последствия, но ако не се вземат адекватни мерки навреме, може да завършат и фатално.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -