петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСлагат за първи път у нас нов тип кардиостимулатор

Слагат за първи път у нас нов тип кардиостимулатор

До 10 дни в България за първи път ще бъде имплантиран нов тип кардиостимулатор (пейсмейкър), съобщи д-р Ивайло Кожухаров от Националната кардиологична болница. Той ще се слага на пациенти, за които се предполага, че ще трябва да се изследват на ядрено-магнитен резонанс. Сегашните пейсмейкъри не позволяват това, защото импулсът им се влияе от магнитните вълни, обясни д-р Кожухаров.

Касата поема напълно разходите за повечето кардиостимулатори. За тези, наречени кардиовертер дефибрилатори, обаче отпуска само до 6000 лв. Цената им обаче е 12-15 хил. лв. Те се прилагат при тахикардии, които са несъвместими с живота, поясни д-р Кожухаров. За хората няма друга алтернатива. Дори при частично заплащане касата ограничава броя им до 250 души годишно, а това е крайно недостатъчно, смята д-р Кожухаров. Общо нуждаещите у нас са поне 500 души. Това сочат изчисления на базата на световния опит. Ситуацията за лекарите е доста неудобна – да избираме чий живот да спасим.

Всички устройства, които общо се имплантират в България са около 350 на 1 млн. души при средноевропейска норма 900-1200 броя, допълни доц. Владимир Пилософ, директор на болницата. Години наред България не можела да стигне долната граница от 550 устройства на 1 млн. души в страните, които са сравнително зле в тази област. Трябва да се търсят допълнително средства, не мога да кажа откъде точно, добави доц. Пилософ. По думите му всеки пациент си плаща здравната осигуровка и е равен на другите, въпросът трябвало да се реши принципно.

Всеки пейсмейкър е животоспасяващ в една или друга степен. Ресинхронизиращата терапия и кардиовертер дефибрилатори са в пряка зависимост с живота на пациента, каза още д-р Кожухаров. Те се имплантират когато има моменти на спиране на сърдечната дейност. При други предотвратява тежката сърдечна слабост след години и удължава живота на пациента, като му позволява да изчака сърдечна трансплантация. В обществото не се чува гласа на ощетените пациенти с тежки кардиологични заболявания, защото те нямат време да се организират – просто си отиват, коментира доц. Пилософ.

Тази година Националната кардиологична чества 50 г. от създаването си. Обновени са отделенията по електрофизиология и това по кардиостимулаци, където е монтиран нов ангиограф. Инвестицията общо е за 922 800 лв., които са от собствени средства на лечебното заведение.

СНИМКА: НАЦИОНАЛНА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -