Синовете увеличават риска от болести на сърцето за майката

PRINT

Ако една жена работи и има поне един син, автоматично попада в групата за по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и фатални сърдечни принстъпи, пише The Daily Mail. Изводите са от ново проучване, в рамките на което били наблюдавани около 100 000 жени в продължение на 8 г. Повечето жени работели и имали поне едно дете.
То установява фактологичната връзка, но не дава обяснение кои са конкретните причини за повишения риск. Възможно е момчетата да отказват да помагат в домакинската работа и за други задачи на майка си. Така натоварването на жената расте допълнително. Освен това момчетата по-често се забъркват в неприятности.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Съвети на психолога как да почиваме по време на работа 
Химикали в козметиката водят до ранна менопауза 
Жените страдат по-често от тежка алергия заради хормони 
Аспирин и ибупрофен лекуват депресия

Експертите са категорични, че работата сама по себе си не застрашава сърцето. Проблемът идва от синовете. Те установили статистически, че работещата майка, което има две момчета или повече, има над два пъти по-голям риск за сърдечни заболявания, отколкото бездетните жени. Любопитно е, че дъщерите не се отразяват на здравето на майките си по този начин. Обяснението на учени от Университета в Торино е, че дъщерята в по-голяма степен дава в подкрепа за майка си и по-рядко й дава поводи да се тревожи. Възможно е, че проблемът да възниква още по време на бременността. Момчетата по принцип са по-едър плод от момичетата и могат ненужно да натоварят сърцето на майка си.

Източник: Daily Mail

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Синовете увеличават риска от болести на сърцето за майката беше последно модифицирана от: октомври 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *