четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСинхронното плуване – удоволствие за сетивата, здраве за тялото

Синхронното плуване – удоволствие за сетивата, здраве за тялото

Синхронното плуване е наричано през годините фигурно плуване, воден балет или естетическо плуване. Днес то представлява дисциплина, която може да бъде наблюдаване на само на големи спортни форуми, но и от рекламни и видео клипове на известни марки, които използват красотата на синхронистките и очарованието на танца във вода. В последните години той престана да бъде запазена територия на жените, а отвори „врати“ и за мъжките любители на водното изкуство.

Това е спорт, който развива комплексно – изгражда тялото и същевременно повишава интелектуалния капацитет. Полезен е за здравето, но и за цялостното личностно развитие.

6 причини да изберете спорта синхронно плуване

синхронно плуванеРазвива гъвкавостта на цялото тяло. Идеална превенция срещу артрит и костно-ставни заболявания.

Редовните тренировки водят до увеличаване капацитета на белите дробове, което в здравословен план е полезно срещу астма и белодробни болести.

Увеличава мускулната маса – разнообразните по тип и вид упражнения, както на суша, така и във вода ангажират различни групи мускули.

Подобрява работата на мозъка – това е спорт, който е свързан с различни знания и умения и който изисква огромна концентрация и силна памет. Затова всяка една тренировка тренира не само тялото, но и ума, съхранявайки и разгръщайки неговия капацитет.

Бори стреса и депресивните състояния – здрав дух в здраво тяло важи в пълна сила за синхронното плуване. Съчетанието на високо спортно майсторство и изкуство повишава тонуса на практикуващите го.

Изгражда умения за работа в екип – синхронното плуване е колективен спорт, при който се работи в група. Той развива комуникационните умения и надгражда социалното общуване. Същевременно създава уверени личности.

Още в древен Рим по време на римските празници се провеждали водни демонстрации, в които млади девойки и младежи изпълнявали синхронно различни елементи. Свидетелство за това намираме в аналите на древногръцкия поет Марциал: “Юноши и девойки плуваха във вид на тритони и нимфи, образувайки с телата си красиви хороводи във водата”. През годините подобни демонстрации по фигурно плуване, под музикален съпровод, са предхождали и състезанията по плуване в страни, в които има утвърдени традиции в този спорт.

Автор Мишел Хюбнер

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -