Синхронното плуване – удоволствие за сетивата, здраве за тялото

PRINT
синхронно плуване

Синхронното плуване е наричано през годините фигурно плуване, воден балет или естетическо плуване. Днес то представлява дисциплина, която може да бъде наблюдаване на само на големи спортни форуми, но и от рекламни и видео клипове на известни марки, които използват красотата на синхронистките и очарованието на танца във вода. В последните години той престана да бъде запазена територия на жените, а отвори „врати“ и за мъжките любители на водното изкуство.

Това е спорт, който развива комплексно – изгражда тялото и същевременно повишава интелектуалния капацитет. Полезен е за здравето, но и за цялостното личностно развитие.

6 причини да изберете спорта синхронно плуване

синхронно плуванеРазвива гъвкавостта на цялото тяло. Идеална превенция срещу артрит и костно-ставни заболявания.

Редовните тренировки водят до увеличаване капацитета на белите дробове, което в здравословен план е полезно срещу астма и белодробни болести.

Увеличава мускулната маса – разнообразните по тип и вид упражнения, както на суша, така и във вода ангажират различни групи мускули.

Подобрява работата на мозъка – това е спорт, който е свързан с различни знания и умения и който изисква огромна концентрация и силна памет. Затова всяка една тренировка тренира не само тялото, но и ума, съхранявайки и разгръщайки неговия капацитет.

Бори стреса и депресивните състояния – здрав дух в здраво тяло важи в пълна сила за синхронното плуване. Съчетанието на високо спортно майсторство и изкуство повишава тонуса на практикуващите го.

Изгражда умения за работа в екип – синхронното плуване е колективен спорт, при който се работи в група. Той развива комуникационните умения и надгражда социалното общуване. Същевременно създава уверени личности.

Още в древен Рим по време на римските празници се провеждали водни демонстрации, в които млади девойки и младежи изпълнявали синхронно различни елементи. Свидетелство за това намираме в аналите на древногръцкия поет Марциал: “Юноши и девойки плуваха във вид на тритони и нимфи, образувайки с телата си красиви хороводи във водата”. През годините подобни демонстрации по фигурно плуване, под музикален съпровод, са предхождали и състезанията по плуване в страни, в които има утвърдени традиции в този спорт.

Автор Мишел Хюбнер

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Синхронното плуване – удоволствие за сетивата, здраве за тялото беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *