Синдром на внезапната смърт покосил 8-дневно бебе

PRINT

Синдромът на внезапната детска смърт е посочен като причина за смъртта на 8-дневното бебе Мария Стайкова в Монтана. Тя бе родена на 30 август. Медиците от АГ-отделението в областната болница твърдят, че бебето било намерено на сутринта от акушерка посиняло. В момента нямало дежурен лекар за спешна помощ и във връзка с това от здравната каса са направили проверка на лечебното заведение. Сигналът е подаден от родителите. Инспекторите обаче не откриват нарушение. Допустимо било лекарят да е на разположение в продължение на 24 часа, т.е. на повикване, или да е в самото отделение.

Според майката Лилия Недялкова (на снимката) обаче първите минути са най-важни. Тя смята, че от болницата са можели да извикат друг лекар. В епикризата пише, че бебето е без сърдечна дейност, но дали това е станало в 6 часа сутринта или по-късно не се уточнява, коментира тя. Майката Лилия и бащата Димитър Стайков са лекари специализанти. Двамата чакали първата си рожба три години.

Двамат настояват сега с жалба до Апелативния съд да бъде направена тройна експертиза, която да включва още микробиологичните и хистологични изследвания. Смятат да подадат и частен иск срещу болницата. Според тях дъщеричката им е можело да бъде спасена.

Малката Мария е родена жива и здрава, но се наложили допълнителни изследвания и така останали в болницата по-дълго. Причината е, че по време на раждането гинекологът забелязал, че околоплодните ми води са леко зеленикави. Това по принцип е обезпокоителен признак, който сочи евентуална инфекция. Според майката е трябвало да се направи спешна консултация с неонатолог, но това не става. Ако веднага бяха назначени изследвания, е можело да се вземат по-бързи и адекватни мерки, убедена е жената.

Лекарите назначават антбиотично лечение, но само на майката. На третия ден родилката забелязва признаци на конюнктивит и симптоми на жълтеница у детето. Дежурният лекар назначава изследване и пълна кръвна картина. Установяват, че бебето има С-реактивен протеин 13 и други промени които ясно говорят за инфекция. Едва тогава дават антибиотици и на бебето, като успокояват родителите, че няма място за притеснение. На сутринта шокът идва с новината за смъртта на малката.

Синдромът на внезапната детска смърт продължава да бъде загадка за науката. Предполага се, че може да е свързан с аномалии в мозъчния ствол, които водят до блокиране на центрове, свързани с дишането или сърдечната дейност. Синдромът покосява бебета от 0 до 12 месеца, но -най-голяма е честотата му между втория и четвъртия месец. Затова се препоръчва бебетата да спят по гръб, а в леглото им да няма излишни плюшени играчки, които биха ги задушили.

Свързани теми: Лекари от две болници се бориха за живота на родилка с порок и бебето й

Лекари не разбрали за починало в утробата близначе

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Синдром на внезапната смърт покосил 8-дневно бебе беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *