Синапеното масло е балсам за сърцето, пази от исхемична болест

PRINT
синапено масло

Синапеното масло, което се използва за производство на горчица и други кулинарни изделия, е уникален продукт. В него идеално се съчетават мастни киселини и естествени антиоксиданти. То е особено полезно за сърцето, заявиха лекари, цитирани от Zee News. Те припомнят, че в синапеното масло се съдържат 60% мононенаситени мастни киселини, 21% полиненаситени киселини и около 12% наситени киселини.

Съдържа омега-6 омега-3 мастни киселини

Първите два вида киселини поддържат здравето на сърцето. Намаляват нивото на „лошия“ холестерол, като повишават тези на „добрия“ холестерол. Около 6% от мазнините в него са омега-3. По думите на медиците в маслото перфектно се комбинират омега-3 и омега-6 мазнини. Тази комбинация създава условия за добрата работа на сърдечно-съдовата система.

Проучванията показват, че синапеното масло намалява риска от исхемична болест на сърцето с почти 70%. Редовното му използване предпазва и от хипертония, спомага за оптимално кръвообращение.

Доставя витамини А и Е, калций и магнезий

Любопитното е, че синапеното масло е по-полезно от зехтина, който е по-известен като здравословен продукт. В синапеното масло се съдържа много витамин Е, който предпазва кожата от свободните радикали. Тези вредни частици се образуват при излагане на ултравиолетови лъчи или от замърсяването на околната среда. В маслото се намират още витамин А, желязо, калций и магнезий, важни за растежа на косата.

Синапеното масло намира широко приложение и извън кулинарията. Използват го като масажно масло за коса и кожа, включително и при малки бебета. Има ефект и като лекарство за стомашни неразположения и кожни заболявания (гъбични инфекции).

Защо холестеролът е опасен за съдовете?

Човек трябва да се стреми към стойности на холестерола в нормата. Основната причина за това е една – заради отлагането на лоши мазнини по съдовете се получават стеснения, които пък са рискови за инсулт и инфаркт.

Холестеролът е главен фактор за прогресирането на атеросклерозата. Може да причини възпаления в стените на артериите, които да доведат до сериозен съдов инцидент и да застрашат живота на пациента. Ново проучване установило, че когато човек приема храна с високо съдържание на холестерол (тоест яде много животински продукти), тези мазнини се отлагат по съдовете. Към тях се насочват имунни клетки, чиято задача е да ги унищожат. Отключва се сложна верига от имунни реакции, които водят до едно постоянно възпаление. С възрастта и влиянието на други фактори – инфекции, стрес, лошо хранене, обездвижване, може да се получи разкъсване на плаката. Тръгналите от нея тромби могат да запушат важни съдове.

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Синапеното масло е балсам за сърцето, пази от исхемична болест беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *