Сиамските близнаци не могат да бъдат разделени, установи лекарска комисия

PRINT
бебета

Разделянето на сиамските близнаци от Сливен е анатомично невъзможно, фунционално непълноценно и технически неосъществимо. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен. Това е заключението на водещи консултанти и специалисти. Сиамските близнаци Богдан и Янко са настанени в Детската клиника по интензивно лечение на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” от септември т.г. Децата са вече на една годинка. Янко е в кома от самото раждане, но роднините вярват, че за Богдан има шанс. Майката е 15-годишна ученичка, а бащата е неин втори братовчед. Наскоро Фондът за лечение на деца окончателно отказа помощ за тях в чужбина. Семейството на Богдан и Янко заплашиха, че ще търсят съдебна отговорност от Фонда и МЗ, които по думите им са забавили лечението.

Ето какво обясняват обаче експертите от комисията в становище, изпратено до медиите днес: „Касае се за случай на тежка комплексна вродена аномалия – сиамски близнаци (Богдан и Янко), срастнали в тазово-седалищната област с обща коремна кухина, родени на 22.08.2016 г. в болница в гр. Сливен, от първа патологично протекла двуплодна бременност чрез секцио Цезареа, от 14-годишна родилка, като бащата е роднина по съребрена линия.

До средата на месец септемри т.г. близнаците са настанени в Дом за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и любов” – гр.Бургас, където се отглеждат. По разпоредба на МЗ те са посетени от този мултидисциплинарен медицински екип, за да може лекарите се запознаят с актуалното им състояние и да изготвят исканото становище от болницата в САЩ – дали е налице анатомична и функционална възможност за тяхното разделяне, респективно извършването му, както и относно транспортабилността им.

В „Пирогов“ постъпват след прогресивно влошаване на общото състояние в дома. Близнаците имали системна възпалителна активност, дихателна и сърдечна недостатъчност. Наложило се да ги реанимират. При постъпването в Детска реанимация са в тежко увредено общо състояние, интоксикирани, с намаляване на телесното тегло, с изоставане във физическо и психическо развитие.

Вече в „Пирогов” са проведени високоспециализирани образни и функционални изследвания и консултации с водещите специалисти от различните области от Института по педиатрия, Националната кардиологична болница, Клиника по педиатрия към УМБАЛ „Александровска”, Университетска многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св.Наум”, УМБАЛСМ „Пирогов”. Децата са подробно прегледани от 14 водещи специалисти – 5 от тях са национални консултанти, 1 е републикански консултант, а останалите са завеждащи клиники и отделения.

На сиамските близнаци са направени следните изследвания:

Проведени са 1 компютърно-аксиална томография на цяло тяло със съдова програма, контрастно изследване на стомашночревния тракт, електроенцефалограма, електромиограма, ехография на сърдечната система, 19 изследвания на кръв, 15 микробиологични проби, 2 рентгенографии на бял дроб, консултации с детски невролог, детски неврохирург, детски пулмолог, детски кардиолог, детски сърдечен хирург, детски уролог, ортопед-травматолог, детски гръден хирург, кърмачески хирург, детски коремен хирург, пластичен хирург, офталмолог, детски анестезиолог-реаниматор.

Данни от електромиография (ЕМГ) сочат тежка увреда на периферните нерви на долните крайници на двата близнака. Данните от електроенцефалография (ЕЕГ) – тежко увреждане на главния мозък на един от близнаците (Богдан) и изоелектрична линия при втория близнак (Янко). Скенерът на глава потвърждава липсата на мозъчна структура (паренхим) при втория близнак.

Становището на неврохирурга е, че Богдан няма показания за неврохирургична интервенция, а състоянието и малформацията на Янко не подлежи на оперативна интервенция.

От контрастното изследване на СЧТ и от скенера е явно, че всеки близнак има собствен стомашно-чревния тракт, но с общо кръвоснабдяване, поради което мнението на детските хирурзи е, че разделянето на двамата близнаци е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смърт на двата индивида.

Скенер и ехокардиография установяват, че Янко има тежка патология,– примитивно сърце с общо предсърдие и хипертрофирала обща камера.
Първият близнак Богдан е с функционално увредено сърце с персистиращ артериален канал и ляво-десен шънт. Заключението на кардиохирурга е, че оперативна интервенция за разделянето на близнаците от страна на общата им сърдечно съдова система е практически невъзможно и носи изключително висок риск с възможен смъртен изход както за близнак едно, така и за близнак две.

Богдан е с функционираща дихателна система. При Янко се доказа липса на бели дробове, което е несъвместимо със самостоятелен живот.
При евентуално хирургическо лечение с ампутация на ниво тазово е възможно разделяне на горни пикочни пътища от мехура на един от близнаците.

Изследването на опорно двигателната система показва тежка комплексна аномалия. Разделянето на тазовия пръстен, кръвоснабдяването и инервацията на долните крайници на близнаците, както и създаването на самостоятелно тазово дъно по хирургичен път е практически неосъществимо. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен.

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Сиамските близнаци не могат да бъдат разделени, установи лекарска комисия беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *