сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЩе отказват цигарите с ваксина

Ще отказват цигарите с ваксина

Само с една инжекция човек ще може да откаже цигарите до края на живота си, съобщават учени от медицинския колеж „Уейл Корнел“ в Ню Йорк. Препаратът е ваксина, която води до създаването на антитела. Те се прикрепват към никотина и го неутрализират. Така той не може да достигне до мозъка, а пушачът няма да изпитва удоволствие от цигарите. Логичната следваща стъпка е той да зареже тютюна, от който вече няма никаква полза. Ваксинират ли се малки деца, те никога няма да развият вредния навик, убедени са учените.

В предварителни тестове препаратът намалил с 85% количеството никотин, което достига мозъка, без да оказва никакви странични ефекти върху поведението, кръвното налягане или работата на сърцето, става ясно от заключенията на учените, публикувани в „Сайънс транслейшънъл медисин“. Повечето пушачи издържали около 6 месеца без цигари, а след това отново се поддавали на порока в една или друга степен.

Преди тази ваксина и други научни екипи са разработвали препарати, които тренират имунната система да произвежда антитела, които неутрализират никотина. Принципът е същият като при имунизациите. Голямото предизвикателство обаче било да се намери начин да се произвеждат достатъчно антитела, които да попречат на веществото, към което организмът се пристрастява, са премине в мозъка. Учените от „Уейл Корнел“ използват коренно различен подход от досега прилаганите, а именно генна терапия за създаването на ваксината. В нея има модифициран вирус, който успява да накара черния дроб да произвежда непрекъснато антитела срещу никотина.

До момента новият метод е най-обещаващ от всички разработени, пише Би Би Си. Ако след ваксината човек отново започне да пуши, той няма да изпитва никакво удоволствие от това и така бързо ще остави вредния навик.

Новата ваксина била трайно и безопасно решение. Тя обаче още е в процес на разработка. До 2 г. може да започнат масови клинични изпитания, а след около 5 г. да е на пазара. Ако ефективността й бъде доказана в практиката, възможно е тя да бъде включена в имунизационния календар на децата, вярват авторите на разработката. Така бъдещите поколения няма да докосват цигарите.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -