Шокиращи данни защо гладуването за отслабване е вредно

PRINT
диета за отслабване

Много хора искат да отслабнат много и за кратко време, като намалят драстично храната. Ново проучване, публикувано в престижното списание Molecular and Cellular Biology, разкри шокиращи данни, че гладуването води до клетъчна смърт в организма. Клетките на гладуващ човек загиват поради липсата на глюкоза и то по начин, който нормално се случва само по време на имунна атака. Важна роля в този процес играе ендоплазмената мрежа, която участва в синтеза на протеини, липиди и транспорта на вещества, поясняват учените.

По време на химиотерапия например също се активира клетъчната смърт, но това става по различен механизъм – т.нар. митохондриален път на апоптоза. Гладуването действа по съвсем друг начин. То „включва“ т. нар. рецептори на смъртта в клетъчната мембрана. Те обикновено се използват от лимфоцитите (имунни клетки), когато атакуват с цел унищожаване заразени от вируси клетки.

Проучването показало, че по време на гладуване ендоплазмената мрежа генерира сигнал за тревога. Това водело до активирането на рецепторите на смъртта. В резултат на това, клетките умирали. Приблизително същото се случва и с клетките в раково образувание, на което не му достигат хранителни вещества.

Съвети как да отслабваме разумно вижте тук

Източници: Science Daily, ZeeNews

[Общо: 6    Средно: 3/5]
Шокиращи данни защо гладуването за отслабване е вредно беше последно модифицирана от: май 9th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *