четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноШок: Заради кризата гърци се самозаразяват със СПИН

Шок: Заради кризата гърци се самозаразяват със СПИН

Икономическата криза принуди някои гърци на отчаяна стъпка – някои от тях нарочно се инфектирали с вируса на ХИВ, само и само да получат полагащото се обезщетение от 700 евро и да имат бърз достъп до програми за съответната терапия, пише Pravda.RU.

По данни на Световната здравна организация около 50% от новооткритите случаи на ХИВ се дължат на самозаразяване с користни мотиви.

Какво точно очакват хората от подобен ход е трудно да се каже, отбелязва изданието. Като цяло достъпът до медицински услуги е намалял с 40 % в резултат на съкращения в здравната система . Според официалните прогнози в близко бъдеще гръцките власти ще оставят без работа още около 9000 лекари.

Сама по себе си инфекцията с ХИВ е опасна, тъй като води до Синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Освен това тя способства за увеличаване на броя на наркоманите и проститутките. Затова СЗО препоръчва на страните от ЕС, които трябва да намаляват бюджетния дефицит като Испания, Ирландия и Италия, да вземат предвид опита на Гърция и да запазят финансирането на здравеопазването.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -