Шок: Заради кризата гърци се самозаразяват със СПИН

PRINT
ХИВ СПИН тест

Икономическата криза принуди някои гърци на отчаяна стъпка – някои от тях нарочно се инфектирали с вируса на ХИВ, само и само да получат полагащото се обезщетение от 700 евро и да имат бърз достъп до програми за съответната терапия, пише Pravda.RU.

По данни на Световната здравна организация около 50% от новооткритите случаи на ХИВ се дължат на самозаразяване с користни мотиви.

Какво точно очакват хората от подобен ход е трудно да се каже, отбелязва изданието. Като цяло достъпът до медицински услуги е намалял с 40 % в резултат на съкращения в здравната система . Според официалните прогнози в близко бъдеще гръцките власти ще оставят без работа още около 9000 лекари.

Сама по себе си инфекцията с ХИВ е опасна, тъй като води до Синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Освен това тя способства за увеличаване на броя на наркоманите и проститутките. Затова СЗО препоръчва на страните от ЕС, които трябва да намаляват бюджетния дефицит като Испания, Ирландия и Италия, да вземат предвид опита на Гърция и да запазят финансирането на здравеопазването.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Шок: Заради кризата гърци се самозаразяват със СПИН беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *