четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноШок: В отдалечено село момиченцата се превръщат в момчета на 12 години!

Шок: В отдалечено село момиченцата се превръщат в момчета на 12 години!

Лекари били шокирани от това, което установили в едно село на Доминиканската република: На около 12-годишна възраст на някои деца, чийто пол е бил определен при раждането като женски, им се появява пенис.
За странните случаи се разказва в епизод от нова филмова поредица на Би Би Си.

По време на интервюта в документалния филм няколко деца, смятани за момичета, обясняват своите преживявания и как са се чувствали, преди да се появи недвусмисленото доказателство, че са от мъжки пол.
Джони, който доскоро е имал момичешко име, дадено при раждането му вкъщи, и е трябвало да ходи на училище с червена рокля, разказва, че никога не е бил щастлив в игрите с кукли. И като цяло от малък не е имал желание да се включи в нито едно от интересните за момиченцата занимания или суетни грижи за външния вид.

Никога не съм обичал да се обличам като момиче и когато ми купуваха женски играчки, дори не си правех труда да опитам да се занимавам с тях. Игрите на момичетата ми бяха напълно безинтересни, но изпитвах неудържимо желание да се присъединя към всяка група момчета с топка, обяснява Джони. Според създателите на филма едно от всеки 90 момчета в тази общност в Доминиканската република е псевдохермафродит.

Изследователи от университета на Калифорния в Бъркли смятат, че подобен феномен е бил наблюдаван в миналото и при деца, живеещи в източните планински райони на Папуа- Нова Гвинея и се дължи на генетичен дефект. С времето местните лекари станали по-прецизни в идентифициране на пола на новородените и случаите на момичета-момчета намалели, но не и честотата на същинското оформяне на пениса чак през пубертета.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Китаец отиде на лекар с болки в корема и разбра… че е жена 
Канадски учен: има 4-та сексуална ориентация
Ухапване от пчела превърна мъж в жена 

На какво се дължи тази необичайна физиологична особеност?

Ако всичко е нормално, при две X хромозоми плодът се развива като момиченце, а при една X и една У хромозома – като момченце. Но в първите седмици след зачеването полът все още не е определен и няма ембрионални полови различия. Диференциацията започва да се проявява по-осезаемо към осмата седмица от бременността – започват да се оформят яйчниците при момичетата и и тестисите при момчетата. В резултат на това плодът с У хромозома започва да променя развитието си и да формира мъжките полови жлези. По сложен биохимичен път се стимулира освобождаването на хормона дихидротестостерон, който „прави“ от една обща до този момент за всички ембриони зона пенис. Женските зародиши не произвеждат дихидротестостерон и същата зона се оформя като клитор.

В случая с момичетата-момчета тестостеронът не се превръща в дихидротестостерон по време на утробното развитие. Причината според учените е, че тези деца имат ниски нива на 5-алфа-редуктаза – ензим, който помага за преобразуване на тестостерона в дихидротестостерон. Това забавя развитието на мъжките полови органи в утробата и се раждат бебета, чиито външни полови органи приличат повече на женски заради пълното отсъствие на тестиси, няма дори намек за тях. Но макар и скрита, природата на тези деца е друга. В пубертета, подобно на другите момчета, тези деца са подложени на въздействието на втора за живота им вълна от прилив на тестостерон. Този път тялото не реагира като в утробата и под влияние на мъжкия полов хормон се оформят по-изявени мускули, тестиси и пенис.

И след пубертета мъжките атрибути на тези момчета остават по-малки в сравнение със средния за общността размер, но иначе имат напълно развита сексуалност и репродуктивни възможности. Наред с това в крайна сметка младите мъже с редкия генетичен проблем придобиват типичните за своя истински пол черти на лицето, но се отличават с по-малко окосмяване. Друга разлика е, че бившите „момиченца“ като възрастни мъже имат по-малка простата в сравнение с нормалния мъж. Според учените хормоналният проблем може да се коригира медикаментозно с препарат, използван за лечение на уголемена простата и плешивост.

Източник: Newsweek

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -