петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноШок! 50% шанс за болния от левкемия Стилиян Петров

Шок! 50% шанс за болния от левкемия Стилиян Петров

Шок! Българският национал Стилиян Петров, който е само на 32 г., е бил диагностициран за остра (акутна) форма на левкемия, става ясно от съобщение на клубния сайт на „Астън Вила“. До момента той не е имал никакви сериозни заболявания. Футболистът получил треска след мача срещу „Арсенал“ миналата събота. Подложен е на редица тестове, а днес диагнозата е била потвърдена от специалистите. Засега няма подробности от какъв вид точно е левкемията. Специалисти у нас дават по принцип 50% шансове за пълно излекуване.

Острата левкемия е тежка диагноза, но Стилиян Петров има реални шансове да оздравее напълно със съвременните терапевтични методи, коментира доц. Георги Михайлов, национален консултант по онкохематология. Вероятността това да стане е около 50%. Обикновено се прилага химиотерапия, а когато пациентът достигне ремисия (временно овладяване на критичната фаза на заболяването), може да се мисли и за трансплантация на хемопоетични стволови клетки. Всички съвременни методи, които се прилагат по света, ги има и у нас, добави доц. Михайлов. За успех се смята и когато болестта бъде овладяна и държана под контрол като повечето хронични заболявания.

Терапевтичният подход се определя индивидуално според състоянието на пациента. Левкемията има различни разновидности. Тя може да се прояви за първи път на различна възраст – болните са както малки деца, така и възрастни хора. С годините рискът нараства, обясни още доц. Михайлов. Науката все още няма категорично обяснение какво отключва болестта. Причините за появата й са сложен комплекс от фактори, не става дума просто за генетично предразположение.

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -