Шефът на НЗОК: „Мен ме контролира Сметната палата“

PRINT

Оставката на директора на НЗОК д-р Пламен Цеков бе поискана от председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов  (на снимката). Той внесе писмо с такова искане до председателя на 41-то Народно събрание Цецка Цачева. В документа се настоява депутатите да използват всички правомощия на парламента и  д-р Цеков спешно да бъде отстранен от поста си.

Причината са орязаните средства за направления и медико-диагностична дейност, посочват лекарите. Джипитата в Пловдив твърдят, че лимитите им са намалени с 16% до 36%. „Категоричното мнение на медицинската общност е, че вината за създалата се ситуация, както и за неподписване на НРД-2013 е изцяло на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков. Със своите действия той предизвика пълен административен, нормативен и финансов хаос в системата. Ето защо, се обръщаме към Вас с настояване за бърза реакция на парламента и незабавно освобождаване на д-р Цеков от заеманата длъжност. Смятаме, че това е възможно в рамките на все още действащото Народно събрание, с оглед запазване на спокойствието поне в сектора, свързан със здравето на хората“, пише в писмото си до парламента д-р Райчинов.

„От няколко дни в централата на БЛС пристигат непрекъснато тревожни сигнали от цялата страна – както от общопрактикуващи лекари и специалисти, така и от болнични заведения. Лечебният процес на практика е блокиран от изцяло лимитирана дейност на всички нива и е въпрос на дни избухването на непредвидима реакция и в медицинските среди“, заявява още ръководството на БЛС. Оттам очакват от г-жа Цачева да даде приоритет на този проблеми и да внесе в парламента искането за освобождаване на д-р Цеков. Предложението на лекарите е всички нови методики да се премахнат, нормативните документи – да се изтеглят, и да се работи по тези от миналата година, тъй като практически нямало време да се изработват нови.

Не е вярно, че направленията са по-малко, напротив – повече са със 100 000, контрира д-р Пламен Цеков обвиненията на БЛС. Той поясни, че още не е получил официално никакво писмо с възражения от лекарите. „Бюджетът на НЗОК се разходва по строго определени правила. Нас ни контролира Сметната палата, а лекарският съюз никой не ги контролира“, коментира още шефът на касата.

Свързани теми: Скандал с парите за реанимация – режат ги с една трета

През 2013 г. няма да вдигат здравната вноска

77 млн. лв. повече за здраве през 2013 г., реши надзорът на касата

НЗОК отказа на лекарите да промени методика за болници

Касата връща в бюджета 40 млн. лв. от здравни вноски

Направления ще има достатъчно, уверява шефът на касата

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Шефът на НЗОК: „Мен ме контролира Сметната палата“ беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *