петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСержант събра 100 000 лири и спаси дете без нос

Сержант събра 100 000 лири и спаси дете без нос

Британски сержант от миротворителните сили събира 100 000 лири в продължение на 10 г., за да помогне на босненско дете с рядка лицева малформация. Стефан бил роден без нос, с лицева цепка. Без операцията животът му бил застрашен, защото той не можел да диша както трябва.

Един ден сержант Уейн Инграм патрулирал, когато го представили на бащата на момчето. Бил поразен и трогнат от проблема на детето, което извън лицевия си дефект (на снимката вдясно) било жизнено и енергично. Британецът сам имал двама малки синове, затова си казал, че не може да стои безучастно и трябва да направи нещо. Родителите на Стефан не можели да си позволят лечение, а така лицевата цепка причинила постепенно раздалечаване на очите, така че момчето не можело да вижда напред.

Стефан Затова Инграм се заел да събере парите. Хирургът Дейвид Дънауей от Лондонската болница „Грейт Ормън Стрийт Хоспитал“ се съгласил да оперира безплатно. Пътуването, болничният престой обаче стрували немалка сума. Сержантът писал на цяла плеяда знаменитости, но само Дейвид Бекъм му отговорил учтиво, че вече е избрал къде ще отидат даренията му за годината. Британецът обаче не се отчаял. Организирал благотворителен мач в Баня Лука, сложил кутии с призиви за дарение в английски супермаркети. Така успял да събере впечатляващите 85 000 лири, за да може Стефан да получи първата си операция. Това било през 2003 г. Пластичният хирург д-р Дънауей оперирал 12 часа, за да може да му измайстори нещо като нос. Преди това той буквално разцепил лицето му, за да може да върне очите в нормално положение. Операцията била успешна, но още тогава било ясно, че ще трябва още една след 10 г.

Инграм останал във връзка с родителите на момчето – Славенка и Милош, като продължил да събира средства – още 20 000 лири, за да довърши лечението на Стефан. Така само преди дни последната операция преминала и вече порасналият тийнейджър се възстановява добре. Целта била да се реконструира носът и да се подобрят дихателните му пътища.

Каква е лицевата деформация на Стефан?
Лицевата му цепка е малформация, която отваря „дупка в черепа“. Получава се, когато отделните части на лицевите кости не се съединяват правилно по време на вътреутробното развитие. Има различни видове такива малформации – една група от тях се нарича Тесиер. Те засягат центъра на лицето. Редки са и децата се нуждаят от операция, за да могат да дишат и да ядат.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -