сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСензационно: Учени откриха ДНК от непознат досега човешки род

Сензационно: Учени откриха ДНК от непознат досега човешки род

На мистериозна Y-хромозома се натъкнаха американски генетици, предаде РИА „Новости“. Оказало се, че тя е почти два пъти по-стара от най-древните представители на съвременните човешки вид. Откритието станало случайно – роднина на починалия в Южна Каролина Алберт Пери предала негова ДНК за проследяване на родословното му дърво на компанията Family Tree DNA.

Всички хора наследяват Y-хромозомата по мъжка линия. Те имат един общ прародител – „генетичният Адам“, за който се смята, че е живял в период между 60 000 и 140 000 години назад. Идентифицираната сега хромозома обаче не пасва в общото родословно дърво.

Майкъл Хамър от Университета на Аризона решил да разнищи случая, като започне да търси във всички налични бази с данни сведения за непознатата хромозома. Резултатът бил озадачаващ за науката – потвърдило се, че починалият Алберт Пери не е имал никаква връзка с „генетичният Адам“. Неговата хромозома се била отделила от основната линия на развитие на човечеството преди около 338 000 години. Най-старите идентифицирани човешки останки обаче са отпреди около 195 000 г. След още упорити търсения подобна като на Пери хромозома била намерена у 11 мъже, жители на отдалечено село в Камерун. Това означава, че в древността съвременните хора са се кръстосвали с друга неизвестна популация, която впоследствие напълно изчезнала.

Генетиците смята, че за да решат загадката, е необходимо да изучават по-упорито генома на хората, живеещи на юг от Сахара.

Източник: РИА Новости

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -