Съвети на психолога как да почиваме по време на работа

PRINT
стрес болки в гърба

Работният делник е изпълнен със стрес. За да свършим повече работа, често се изкушаваме да се лишим дори от кратките почивки. Паузите по време на работа, особено ако тя е свързана със седене пред компютъра, са от ключово значение за съхраняване на здравето, съветва психологът Карл Кубович от Регенсбург.

В наши дни се приема за нормално хората да остават в службата дори след работно време, постоянно да се трудят извънредно. Повечето дори не си позволяват кратки почивки. Релаксът обаче е много важен, за да сме ефективни на работното място.

Като минимум специалистът препоръчва да правим половинчасова почивка за обед, по 15 минути преди и след обед, а също така по възможност да вдигаме глава от монитора по 5 минути на всеки час.

Може би ще си помислите, че при толкова много почивки няма да остане време за работа. Всъщност обаче ще работите много по-концентрирано и ефективно, убеден е Кубович. Ето какво съветва той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Рецепта срещу стрес: Не мълчете пред агресивния шеф! 
5 съвета за повече успех на работното място 
Грубият шеф насажда враждебност в екипа
Експерт: Хората трябва да работят само по 4 дни седмично
Работохолизмът вреди… на кариерата 

щастие щастливОбедната почивка

Най-голямата грешка е да работите през обедната почивка. Заслужили сте правото на кратък релакс! С оглед намаляването на стреса не помага и ако докато се храните, разисквате проблеми с колегите.

Съвет: най-добре изберете дейност, която няма нищо общо с работата ви. Ако например работите в голям офис с много колеги, вероятно ще искате да се насладите на малко тишина.

Ако се налага да седите в службата непрекъснато, сега станете и се раздвижете! Ако работата ви е свързана с физическо натоварване пък, седнете с чиста съвет и помързелувайте.

15-минутни паузи сутрин и следобед

Най-добре през това време излезте от помещението, където работите. Иначе няма да можете да се откъснете в мислите си от нея. По възможност излезте на чист въздух. Това повишава способността за концентрация.

Релаксирайте за 5 минути

През първите 2-3 минути просто се отпуснете. Насочете мислите си към някое любимо за вас място. Ако ви липсва фантазия, има специално създадени за това сайтове като donothingfor2minutes.com. Картината от морския бряг е съчетана със звука от разбиващи се вълни. Всичко продължава точно две минути и ще ви помогне да релаксирате. Така ще сте сигурни, че няма да се отплеснете прекалено за дълго. През останалите 3 минути се протегнете. След това се върнете освежени към работата си.

Източник: Die Welt

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Съвети на психолога как да почиваме по време на работа беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *