Съставка на хлебната сода пази от преждевременна смърт

PRINT

Бикарбонат – съставка в хлебната сода, предпазва от преждевременна смърт възрастните хора. Любопитните изводи са от ново проучване в Университета на Юта. Ниските нива на бикарбонат води до 24% по-висок риск от ранна смърт, разкриха учените.

Бъбреците и белите дробове работят заедно като променят нивата на бикарбоната, който е основа, и въглеродния диоксид (киселина)  кръвта. Това помага да се поддържа нормална киселинност на организма, която позволява на клетките и органите да работят правилно.

Установено е, че  шансът за оцеляване на болните с киселинно-алкални аномалии е много по-нисък. В медиите често се прокрадват информации за ползата от хлебната сода за здравето, но това е първото мащабно проучване, макар че фокусът е върху подкиселяването на тъканите вследствие на неправилно хранене с много месо, готови храни и захарни изделия.

Учените потърсили отговор на въпроса дали фини промени в киселинно-алкалния статус на организма оказват влияние за продължителността на живота при здрави възрастни хора. Те проверили какво е значението на  нивата на киселинност, въглероден диоксид и бикарбонат. Те анализирали данните на 2287 участници в проучването Health, Aging and Body Composition Study  – здрави възрастни на 70-79 г.

Наблюдението започнало през 1997 г. и продължило до 2014 г. Всеки участник бил проследен средно за 10,3 години. Така станало ясно, че хората с нормални или високи нива на бикарбонат имали еднакъв, не много висок риск от смърт. Тези с ниски нива обаче били застрашени много по-осезаемо.

Заключението на лекарите е, че измерването на киселинността на организма (рН), което не се прави рутинно, може да позволи на клиницистите да идентифицират по-добре хората с висок риск от преждевременна смърт. На възрастните с ниски нива на бикарбонат се препоръчва да увеличат приема на храни, които водят до отделянето на това вещество – това са основно плодовете и зеленчуците.

Проучването е публикувано в списанието Clinical Journal of American Nephrology и е цитирано от в. „Дейли мейл“.

[Общо: 2    Средно: 4.5/5]
Съставка на хлебната сода пази от преждевременна смърт беше последно модифицирана от: декември 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *