Реклама
Начало Любопитно Със сауна не се отслабва, но пък е полезна при много болести

Със сауна не се отслабва, но пък е полезна при много болести

0
сауна полезна
Реклама

Мит е, че само със сауна може да се отслабне трайно, казва проф. Тройчо Троев, началник на клиника по физиотерапия във ВМА. Получава се само „изцеждане“ на мастната тъкан – в момента може да се свали 1 кг и дори повече. Правят го спортистите, които трябва в кратки срокове да влязат в определена категория например. Но след това с течностите загубеният килограм се връща. Траен резултат може да се получи само с комбинация от двигателен режим, подходящо хранене и сауна.

Реклама

Сауната обаче е много полезна както за здравите хора, така и при много заболявания. Във ВМА я използваме при болест на Бехтерев, неврози, неврастения или дискови хернии. Топлината релаксира мускулатурата и създава условия за по-ефективна кинезитерапия след това.

Най-популярни са два вида сауни – руска и финска. В руската баня влажността е висока при сравнително ниска температура – 35-40 градуса. Умерените стойности на живака я отличават от финската сауна, която е суха, с 15% влажност, но пък температурата е 60-90 градуса.

За всяка сауна има противопоказания и показания. Обикновено при влажните процедури се натоварва сърдечно-съдовата система. Сухата (финска) сауна не се препоръчва 3 месеца след инсулт и 6 месеца след инфаркт. Сауната забавя сърдечната дейност, поставя сърцето в т.нар. санаториално състояние. Ако болният взема бетаблокери за лечение на хипертония или калциеви антагонисти, те от своя страна също забавят сърдечната дейност. На тези пациенти не се препоръчва да посещават сауната, понеже може да получат синкоп. При брахикардии под 50 удара в минута също не се препоръчва сауна.

При здравия човек сауната тонизира организма. Има проучване, че повишава интерферона, тоест имунитета. При респираторни заболявания и хреми се постига бързо подсушаване на лигавицата. Финландците обичат да казват, че който посещава сауната, е добър човек – оставял злобата си там вътре, обобщи проф. Троев.

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version