Сърцето, белите дробове и кръвта също имат обоняние

PRINT

Сърцето, кръвта, белите дробове и някои други клетки в човешкия организъм имат същите рецептори за миризма като носа. Това откриха учени от Германия, съобщи Live Science. Това навежда на мисълта, че обонянието има много по-важна роля отколкото досега се смяташе.

То поставя въпроси дали например сърцето може да помирише изядената пържола или приготвената чаша кафе, каза авторът на изследването д-р Петер Шиберле. Когато химически компоненти от храната и други източници влязат в носа, те се свързват с обонятелните рецептори там и предизвикват поредица от реакции, която казва на мозъка на какво мирише. Смяташе се, че тези рецептори съществуват само в покритата със слуз тъкан в носа. Нарастват обаче доказателствата, че те съществуват и в други органи. Сперматозоидите например имат рецептори за миризма, с които по-лесно откриват яйцеклетката.

Шиберле и колегите му откриха, че човешките кръвни клетки се привличат от молекули, свързани с определени миризми. Когато те сложили кръвни клетки от едната страна на съд с преграда и ароматно съединение от другата, кръвните клетки се придвижили в посока на миризмата. Засега обаче е неясно дали тези ароматни съединения действат по същия начин в тялото, както в носа.

Свързани теми: Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема

Кучета надушват рак на белия дроб

Уханието на печен картоф гони лошите спомени

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Сърцето, белите дробове и кръвта също имат обоняние беше последно модифицирана от: май 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *