Сънотворно лекарство извади мъж от кома

PRINT

Обикновено сънотворно извади от кома мъж, пострадал при автомобилна катастрофа, съобщава в. „Дейли мейл“. Аянда Нкинан от Йоханесбург изпаднал във вегетативното състояние през 2005 г., като лекарите направо заявили на близките му, че той няма да се възстанови.

Случайно съпругата му се натъкнала на статия във вестник, която описвала как пациент излязъл от кома благодарение на сънотворното стилнокс (известно още като золпидем). Лекарството е от групата на имидазопиридините.

Жената настоявала пред лекарите да дадат от хапчетата на съпруга й. Те изпълнили молбата и Аянда дошъл на себе си в рамките на пет дни. Той познал роднините си и си спомнил събитията преди автомобилната катастрофа. Золпидем увеличава притока на кръв в мозъка и то в зоните, отговорни за разбирането на езиците. Сега в рехабилитационния център „Мос“ се провеждат изследвания, посветени на връзката между сънотворното и състоянието на пациенти, които се възстановяват след инсулт. Засега по-малко от 10% от пациентите реагират на препарата. Ръководителят на проучването проф. Джон Уайт обаче подчертава, че то е още в начална фаза и е рано да се правят изводи.

Миналият декември 23-годишният Сам Годард например изпаднал в кома след серия от инсулти. В такова състояние той прекарал 45 дни в интензивното отделение на Кралската болница в Бризбейн. След като му дали золпидем, мъжът дошъл в съзнание и започнал да се възстановява с рехабилитация.

Свързани теми: Лекарство за психични разстройства убива тумори

Сънотворно се оказа лекарство за рак

Нов метод у нас – будят пациента, докато оперират мозъка

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Сънотворно лекарство извади мъж от кома беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *