Самоизлекуване при шизофрения е възможно според учени

PRINT
мозък шизофрения

Мозъкът е способен да се възстанови самостоятелно от шизофрения, твърди международен екип от учени, публикували своите изводи в престижното научно издание Science Daily. В научната разработка са участвали учени от Великобритания и Китай.

В проучването на невролозите били включени 98 пациенти с шизофрения и 83 здрави. Участниците били изследвани на ядрено-магнитен резонанс, който показал, че при хората с шизофрения мозъкът се опитва да компенсира щетите, причинени от болестта. При шизофрениците има намален обем на мозъчната тъкан в главния мозък, но в определени области на мозъка обемът на мозъчното вещество дори се увеличило.

„Нашите резултати разкриват, че независимо от степента на увреждане, мозъкът на пациентите с шизофрения непрекъснато се опитва да се възстанови, за да се спаси или да ограничи щетите“, казва д-р Лена Паланипян, съавтор на проучването.

Самият факт, че мозъкът на шизофрениците се опитва да създава и трупа мозъчна тъкан в някои области, показва, че организмът има мощен механизъм за самолечение и се опитва да компенсира нарушенията в някои области, като трупа резерви в други. Невробиолозите очакват на базата на тези изводи да се разработи нова терапия, която ще помогне за направляване и стимулиране на този процес. Тогава пациентите ще са придобили много по-добри шансове за възстановяване на загубени в резултат на болестта когнитивни способности. Типична при пациентите с шизофрения например е загубата на памет.

Експертите припомнят, че шизофренията е едно от най-загадъчните психични заболявания, а точната причина за възникването му все още не е известна. В момента традиционната терапия включва комбинация от антипсихотични препарати, но повечето от тях овладяват само симптомите, без да могат да излекуват заболяването.

[Общо: 6    Средно: 3.2/5]
Самоизлекуване при шизофрения е възможно според учени беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *