четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСамоделна бомбичка остави инвалид 29-годишен

Самоделна бомбичка остави инвалид 29-годишен

Уникална операция спаси двете ръце на 29-годишен мъж – от бургаското село Росен, разказа доц. Людмил Симеонов, началник на клиника „Хирургия на ръката“ в „Пирогов“. Той обаче ще остане инвалид – без подвижност на пръстите. С. С. бъркал смес за бомбички вкъщи на 31 декември, когато тя гръмнала. На 3 януари е транспортиран в София с тежки наранявания на двете ръце – счупвания, разкъсване на сухожилия и размачкване на тъканите. Имало е разкъсвания още на лицето, по краката и слабините.

Травмата на ръцете е толкова тежка, все едно е получена при война, обясни доц. Симеонов. За 2011 г. това е единствен подобен случай. Взривът станал при смесването на две химични субстанции, към които били добавени и камъчета. Уврежданията са от взривната вълна и огъня от възпламеняването.

Първата операция е само първият етап от лечението, което ще продължи около 1 г. Предстоят ампутации на тъкани и още няколко възстановителни операции, като втората вероятно ще е след около седмица. Мъжът ще остане инвалид, защото едва ли ще успее да върне подвижността на пръстите си, обясни доц. Симеонов. Тогава той едва ли ще може да се върне към работата си във фирма за дограма. Все още било рано да се правят категорични прогнози.

Два екипа оперирали първия път. Единият е ръководен от доц. Валентин Иванов – той поел обработването на травмата в предмишниците. Специалистите от „Хирургия на ръката“ пък оперирали дланите. В момента пациентът е в реанимацията, стабилизиран е. Не е имало опасност за живота, но състоянието му в началото беше много тежко, добави той. Наместихме и фиксирахме разместените кости, сложихме импланти, описа работата на хирурзите доц. Симеонов. Проследени са кръвоносните съдове и са отстранени унищожените от взрива тъкани.

Неприятното било, че толкова тежко увреждане е получено без основателна причина. Не мисля, че трябва продажбата на пиратки и фойерверки да се ограничава административно, коментира доц. Симеонов. В края на 80-те г., когато нямало готови продукти, много повече хора се опитвали да правят сами гърмяща смес и пристигали в „Пирогов“ с големи увреждания. След отварянето на пазара на фойерверки тежките травми у нас намалели. Увеличила се общата бройка на пострадали пациенти, но повечето рани били повърхностни. Дали някой ще гърми, или ще се качи пиян в колата – това е лично решение, сподели личното си мнение доцентът.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -