Събота е денят от седмицата, в който се умира най-често

PRINT

Учените анализираха милиони смъртни актове и определиха в кой ден от седмицата се умира най-често – това е събота. Най-рядко до фаталния край се стига в неделя. Оказа се също така, че има връзка между деня от седмицата и вида на болестта или нещастния случай.

Сърдечни заболявания, рак и нещастни случаи – тези фактори са водещи в списъка на причините за смърт. Експерти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ анализирали статистиката за смъртните случаи за 15 г. (от 1999 г. до 2014 г.). В събота например се установило значително увеличаване на смъртността от контакт с отровни растения и животни. Като цяло през почивните дни има ръст на инцидентите, свързани с аварии и огнестрелни рани.

Още: Рожденият ден често е ден на смъртта

Ето и изчисленията на учените за другите дни от седмицата. В понеделник хората умират най-често от сърдечно-съдови заболявания. Във вторник пък се отбелязва пик на смъртността от грип и пневмония. Вероятността да си идете от диабет, огнестрелни рани или инфаркт е най-ниска в четвъртък. В петък повечето смъртни случаи били от свръхдоза наркотици или сърдечно-съдови заболявания , съобщава “ Газета.Ru“.

Експертите съставили списък и на най-честите причини за смърт. Той включва сърдечно-съдови болести, рак, хронични заболявания на дихателната система, инциденти, инсулти, болест на Алцхаймер, диабет, грип, пневмония, бъбречни заболявания, самоубийства, СПИН, свръхдоза, чернодробни заболявания и болест на Паркинсон.

Трябва да се отбележи, че съботата може да се счита за най-смъртоносния ден от седмицата с известни уговорки. Статистически погледнато това е така, но реално разликата между броя на смъртните случаи в различните дни от седмицата е много малък. Например починалите в събота бе 5,7 милиона души, а в неделя – 5,6 млн.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Събота е денят от седмицата, в който се умира най-често беше последно модифицирана от: април 22nd, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *