петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСъбота е денят от седмицата, в който се умира най-често

Събота е денят от седмицата, в който се умира най-често

Учените анализираха милиони смъртни актове и определиха в кой ден от седмицата се умира най-често – това е събота. Най-рядко до фаталния край се стига в неделя. Оказа се също така, че има връзка между деня от седмицата и вида на болестта или нещастния случай.

Сърдечни заболявания, рак и нещастни случаи – тези фактори са водещи в списъка на причините за смърт. Експерти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ анализирали статистиката за смъртните случаи за 15 г. (от 1999 г. до 2014 г.). В събота например се установило значително увеличаване на смъртността от контакт с отровни растения и животни. Като цяло през почивните дни има ръст на инцидентите, свързани с аварии и огнестрелни рани.

Още: Рожденият ден често е ден на смъртта

Ето и изчисленията на учените за другите дни от седмицата. В понеделник хората умират най-често от сърдечно-съдови заболявания. Във вторник пък се отбелязва пик на смъртността от грип и пневмония. Вероятността да си идете от диабет, огнестрелни рани или инфаркт е най-ниска в четвъртък. В петък повечето смъртни случаи били от свръхдоза наркотици или сърдечно-съдови заболявания , съобщава “ Газета.Ru“.

Експертите съставили списък и на най-честите причини за смърт. Той включва сърдечно-съдови болести, рак, хронични заболявания на дихателната система, инциденти, инсулти, болест на Алцхаймер, диабет, грип, пневмония, бъбречни заболявания, самоубийства, СПИН, свръхдоза, чернодробни заболявания и болест на Паркинсон.

Трябва да се отбележи, че съботата може да се счита за най-смъртоносния ден от седмицата с известни уговорки. Статистически погледнато това е така, но реално разликата между броя на смъртните случаи в различните дни от седмицата е много малък. Например починалите в събота бе 5,7 милиона души, а в неделя – 5,6 млн.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -