петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРядък тумор в ухото и шията бе опериран успешно във ВМА

Рядък тумор в ухото и шията бе опериран успешно във ВМА

Рядък тумор, който засяга едновременно ушния канал, средното ухо, мастоида, вътрешното ухо, черепната база,  темпоро-мандибуларната става, паротидната жлеза и съдово-нервния сноп на шията, бе отстранен във ВМА, съобщават от лечебното заведение. Пациентката е 49-годишна жена. Уникалната по рода си операция за отстраняване на карцинома бе извършена от съвместен екип от специалисти по „Ушни, носни и гърлени болести” и „Лицево-челюстна хирургия” на ВМА.

операция на ухо

Пациентката потърсила помощта на професор Венцислав Цветков – ръководител на УНГ-клиниката на ВМА, след като близо година е лекувана от различни специалисти в страната, като окончателното им мнение е било, че не могат да й предложат адекватно оперативно лечение.

Операцията на такъв тумор е рискована

След направен обстоен преглед от професор Цветков и екипа му, жената е диагностицирана с със специфичен вид злокачествен тумор. Отстраняването с операция на такъв вид раково образувание е крайно сложно и рисково, тъй като  ангажира лицевия нерв, големите съдове на шията и близко разположените мозъчни обвивки, коментира професор Цветков.

20-сантиметров тумор махнаха от шията на мъж във ВМА

операция на ухоНаправена е и консултация с водещия специалист в областта на лицево-челюстната хирургия доцент Николай Янев, който се ангажира за съвместна оперативна интервенция с екипите на ВМА.

Реконструкция на шията

В рамките на продължилата 12-часова операция туморът не само бе отстранен изцяло, но бе извършена и реконструкция на големия дефект на шията, като за целта бе използвана тъкан от гръдния мускул на пациентката.

Пациентката се възстановява нормално. Професор Цветков благодари за професионализма на всички участници в изключително сложната операция и на екипа на доцент Николай Янев, д-р Гълъбена Йорданова и д-р Александрина Малинова за перфектната колаборация.

Източник: Пресслужба на ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -