Рожденият ден често е и ден на смъртта

PRINT

Смъртта не идва случайно, както смятат мнозина. Вероятността рожденият ден да се окаже последен от житейския път на човека е с 14% по-голяма в сравнение с останалите дни. При жените над 60 г. рискът да умрат на този ден е дори по-голяма, докладват учени от университета в Цюрих.

За проучването си те анализирали данните за смъртта на над 2 млн. души. Според тях инфарктът се случва 19% пъти по-често на рождения ден, отколкото в друг обикновен. На личния празник жените са сполетявани от инсулт или умират от раково заболяване. Те настъпват на тази дата с 21% до 10% по-голяма вероятност.

При мъжете тенденцията е не само да загинат с по-голяма вероятност в този ден, но и често ги застига насилствена смърт. Рискът от самоубийство е с 35% по-висок, а от инцидент – с 29%. Става дума не толкова за катастрофи, колкото за банални падания, често след алкохолен запой.

Схващането, че възрастните хора събират сили, за да изкарат още един рожден ден и после да умрат, очевидно е погрешно, твърдят учените. Причината по-скоро е друга – наближаващият празник създава толкова много стрес, че вероятно голямото напрежение е отговорно за настъпилата по това време смърт.

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Рожденият ден често е и ден на смъртта беше последно модифицирана от: април 22nd, 2016 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *