четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРожденият ден често е и ден на смъртта

Рожденият ден често е и ден на смъртта

Смъртта не идва случайно, както смятат мнозина. Вероятността рожденият ден да се окаже последен от житейския път на човека е с 14% по-голяма в сравнение с останалите дни. При жените над 60 г. рискът да умрат на този ден е дори по-голяма, докладват учени от университета в Цюрих.

За проучването си те анализирали данните за смъртта на над 2 млн. души. Според тях инфарктът се случва 19% пъти по-често на рождения ден, отколкото в друг обикновен. На личния празник жените са сполетявани от инсулт или умират от раково заболяване. Те настъпват на тази дата с 21% до 10% по-голяма вероятност.

При мъжете тенденцията е не само да загинат с по-голяма вероятност в този ден, но и често ги застига насилствена смърт. Рискът от самоубийство е с 35% по-висок, а от инцидент – с 29%. Става дума не толкова за катастрофи, колкото за банални падания, често след алкохолен запой.

Схващането, че възрастните хора събират сили, за да изкарат още един рожден ден и после да умрат, очевидно е погрешно, твърдят учените. Причината по-скоро е друга – наближаващият празник създава толкова много стрес, че вероятно голямото напрежение е отговорно за настъпилата по това време смърт.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -