вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРискът от тежка тромбоза след ваксина на "Астра Зенека" е 1 :...

Рискът от тежка тромбоза след ваксина на „Астра Зенека“ е 1 : 3 000 000

Въпросът с получаването на тромбоза след поставяне на COVID-ваксина се преекспонира доста в последните дни, заяви в студиото на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, както и шеф на Националния оперативен щаб за справяне с пандемията. 

По думите му на три милиона поставени ваксини се развива една тежка тромбоза. При това германски учени вече откриха как може да се противодейства – чрез интравенозно инжектиране на  имуноглобулин (ivIgG).

Данните досега сочат, че тромбози се докладват само след поставяне на първата доза от ваксината, като относителната честота е по-висока при млади жени в активна репродуктивна възраст, които приемат контрацептиви.

Разгадаха как възникват тромби след ваксина – има лечение!

Проф. Кантарджиев посочи, че вече е разговарял с експерти от Германия по тази тема. Рискът възниквал най-вече, когато жената е в овулация и се имунизира с първа доза от „Атра Зенека“. Той нарича това имунна тромбоза, като тя може да се лекува с гама глобулин.

Проявите на тромбози са толкова рядко, че към момента не е напълно проучено, как ваксината задейства механизма за образуване на тромби. Интересното е, че няма описан случай на тромбоза при поставяне на втора доза. Проф. Кантарджиев бе категоричен по този въпрос.

COVID-ваксините на другите производители също имат странични реакции, но проявите на тромбози са толкова рядко, че досега не се прави връзка между тях и ваксините. За сметка на това обаче тромбозите са често наблюдавани при протичане на коронавирусната инфекция, особено при тежките случаи.

Кога и как COVID-19 води до образуване на тромби?

Около 1% от хората не могат да изградят антитела

От 5 до 8% от хората не реагират адекватно на ваксината, посочва още проф. Кантарджиев. Един много малък процент от имунизираните не могат да изградят антитела. По данни на специалисти по превантивна медицина, става дума за около 1% от хората.

Проф. Георги Момеков, председател на Научното дружество по фармация, от своя страна поясни, че честотата на страничните ефекти при „Астра Зенека“ е 1 на 100 000, а при „Янсен“ (другата спорна ваксина) – 1 на 1 млн. имунизирани. 

Проф. Светлана Велизарова, началник на Клиника по детски белодробни болести, също поясни, че препаратът на „Астра Зенека“ представлява някакъв риск при жени под 30 г., които имат наднормено тегло, а в допълнение пушат или вземат контрацептиви.

Какво се прави, ако човек не образува антитела от ваксина?

Може ли да се смесват две дози от различни ваксини?

В публичното пространство сега се обсъжда дали получилите първа доза от “Астра Зенека” могат да получат като втора доза препарат от друг производител. Ваксините са лекарства, които се прилагат според препоръките на производителя. Ако той е дал указания за две дози, значи трябва да се прилага в две дози, поясни проф. Кантарджиев.

От февруари експертни комисии провеждат изследвания по въпроса дали ваксината на „Астра Зенека“ може да се комбинира с друг вид препарат. Очаква се до една-две седмици да имаме заключения, а след това казусът ще бъде законово регулиран. Към момента не е издържано юридически да се прилагат две дози от различни ваксини.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -