четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРибеното масло помага да отслабнем

Рибеното масло помага да отслабнем

Рибеното масло е от ключово значение за стройната фигура на средна възраст. То оказва невероятно въздействие върху организма – превръща клетките, които съхраняват мазнините, в такива, които ги изгарят. Наблюденията от реалния живот били проверени и чрез изследвания. Експериментът показал, че рибеното масло (омега 3 мастни киселини) активира рецепторите в стомашно-чревния тракт, които изпраща сигнали чрез симпатиковата нервна система и карат клетките да ускорят изгарянето на мазнините.

Бялата мастна тъкан се превръща в кафява мазнина, която бързо може да освободи топлинна енергия, пише Sciencedaily. Известно е, че малките деца имат повече кафява мастна тъкан, но с напредване на възрастта концентрацията й започва да намалява. Това увеличава и риска от затлъстяване.

Напоследък учените все по-често говорят за трети вид мастни клетки – бежови, които работят като кафявите. Тяхната концентрация също намалява с годините, но това се случва около средната възраст. Целта на експертите е да проверят дали чрез храната може да се увеличи концентрацията на бежови клетки.

Група лабораторни мишки били хранени с мазни продукти, а на друга група освен тлъстата храна са давани и добавки с рибено масло. Втората група тежала средно с 5-10% по-малко и натрупала 15-25% мазнини по-малко от първата. Учените открили, че бежовите клетки се образуват от бялата мазнина, когато се активира симпатиковата нервна система.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -