Рибено масло на хапчета провокира рака на простатата

PRINT

Рибеното масло или омега-3 ненаситени мастни киселини са представяни винаги като изключително полезни за здравето и ценен помощник в битката с много заболявания. Особено хвалени са те за превенцията на сърдечно-съдови и ракови заболявания. Ново проучване за рака на простатата обаче изненадващо разкри, че омега-3 мастните киселини могат и да навредят в определени случаи, особено ако се приемат като хранителна добавка.

Проверено е въздействието не точно на омега-3 ненаситени мастни киселини от риба, а на субстанциите ейкозапентаеновата киселина (EPA), докозапентаеновата киселина (DPA) и докозахексаеновата киселина (DHA). Те са ненаситени мастни киселини и спадат към омега-3 ненаситени мастни киселини, но са приемани от участниците в проучването в изолирана форма като хранителна добавка. За наблюдение били подбрани мъже, които приемат капсули рибено масло.

Изследвани са 834 мъже с рак на простатата. 156 от тях имали агресивна форма на заболяването. Установено било, че най-големият риск от този тумор имало при мъжете с най-висока концентрация на трите мастни киселини EPA, DPA и DHA в кръвта. Рискът бил с 44% по-голям отколкото при останалите, които имали ниска концентрация на тези субстанции. За агресивната форма рискът бил дори с 71% повече.

За момента няма точно обяснение защо омега-3 ненаситени мастни киселини влияят по този начин. Учените предполагат, че има нещо общо с формата на киселините. Д-р Алън Кристал, един от екипа учени, подчертава, че проучването за първи път разкрива, че употребата на хранителни добавки може да има такова опустошително влияние. Експертите смятат още, че при производството и изолирането на иначе полезните мастни киселини вероятно възникват вещества, които имат вредно влияние върху клетките.

Източник: Medizinauskunft.de

СНИМКА: АРХИВ

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]
Рибено масло на хапчета провокира рака на простатата беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova
loading...