Рибено масло на хапчета провокира рака на простатата

PRINT

Рибеното масло или омега-3 ненаситени мастни киселини са представяни винаги като изключително полезни за здравето и ценен помощник в битката с много заболявания. Особено хвалени са те за превенцията на сърдечно-съдови и ракови заболявания. Ново проучване за рака на простатата обаче изненадващо разкри, че омега-3 мастните киселини могат и да навредят в определени случаи, особено ако се приемат като хранителна добавка.

Проверено е въздействието не точно на омега-3 ненаситени мастни киселини от риба, а на субстанциите ейкозапентаеновата киселина (EPA), докозапентаеновата киселина (DPA) и докозахексаеновата киселина (DHA). Те са ненаситени мастни киселини и спадат към омега-3 ненаситени мастни киселини, но са приемани от участниците в проучването в изолирана форма като хранителна добавка. За наблюдение били подбрани мъже, които приемат капсули рибено масло.

Изследвани са 834 мъже с рак на простатата. 156 от тях имали агресивна форма на заболяването. Установено било, че най-големият риск от този тумор имало при мъжете с най-висока концентрация на трите мастни киселини EPA, DPA и DHA в кръвта. Рискът бил с 44% по-голям отколкото при останалите, които имали ниска концентрация на тези субстанции. За агресивната форма рискът бил дори с 71% повече.

За момента няма точно обяснение защо омега-3 ненаситени мастни киселини влияят по този начин. Учените предполагат, че има нещо общо с формата на киселините. Д-р Алън Кристал, един от екипа учени, подчертава, че проучването за първи път разкрива, че употребата на хранителни добавки може да има такова опустошително влияние. Експертите смятат още, че при производството и изолирането на иначе полезните мастни киселини вероятно възникват вещества, които имат вредно влияние върху клетките.

Източник: Medizinauskunft.de

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Рибено масло на хапчета провокира рака на простатата беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *