Реклама
Начало Любопитно Репелент срещу насекоми с домашни средства

Репелент срещу насекоми с домашни средства

0
Реклама

Ухапванията от насекоми са почти неизбежни през лятото, особено когато сме сред природата Важно е да знаем как да се предпазим от тяхното нашествие в планината, край реката, на пикник и дори при разходка в парка. При бебетата най-сигурният начин е физическа бариера между тях и средата, или т.нар. комарник.

Осите, комарите, мухите и бълхите са опасни за малки деца

ухапване от осаЗа малките деца много опасни са осите, комарите, мухите, бълхите и др. За да ги предпазим, е достатъчно да сложим в близост до децата стръкче лавандула или лимонена трева, чийто аромат държи настрана тези насекоми. При евентуално ухапване засегнатото място може да се намаже с успокояващи гелове с натурални съставки като невен, лавандула и лайка.

Самото ухапване води до сърбеж в резултат на увеличената продукция на хистамин. Освен медикаментите, които трябва да бъдат давани след консултация с лекар, могат да се използват и естествени продукти като студен компрес и обтриване с розова и лавандулова вода.

Реклама

С доказан ефект са лимоновият сок и счукани листа от билки. За да се предпазим, е добре да сме облечени с дрехи, покриващи максимално голяма част от тялото ни, да използваме репеленти, а при липсата им подобен ефект осигуряват и хидратиращите и плажните масла, които създават защитен филм върху кожата.

Комарите хапят по-често хора, които пият бира

Рецепта за домашен репелент срещу комари

Може да приготвим репелент против комари, като смесим 1/2 литър спирт, 100 г карамфилови зърна, 100 мл бебешко олио или масло от бадем, сусам, лайка, лавандула, копър.

Накисваме зърната от карамфил да се мариноват в спирта за четири дни, като ги разбъркваме всяка сутрин и вечер. След това добавяме маслото и лосионът е готов за употреба. Прилага се чрез разтъркване на няколко капки в кожата на ръцете и краката и по откритите части на тялото.

Ефективно природно средство срещу комарите е и алое вера, като е достатъчно само малко количество върху кожата. Репеленти можете да приготвите сами и с помощта на листа от леска, мента или розмарин и масло от чаено дърво. Сварете билките и оставете течността да постои един час. Преди излизане се намазват откритите части на тялото.

Насекоми, вируси и слънце разболяват децата през лятото

Масло от цитронела отблъсква насекомите

Цитронелата има силен аромат, който отблъсква комарите. Поставена в аромалампа, тя не само ще ароматизира стаята, но и ще осигури дълготрайна защита срещу комарите. Маслото от цитронела, както и други етерични масла можете да използвате, когато сте навън. Капнете една капка върху вътрешната част на китката и разтъркайте върху двете китки и глезените.

Промените във времето понижават кислорода в организма

Промените в налягането, свързани с валежите, може да предизвикват сериозно влошаване на състоянието на организма, като най-съществени са промените при хората с хронични заболявания. При падане на атмосферното налягане възниква риск от хипоксия, или понижаване на съдържанието на кислород в организма. А това е причина за недостиг на кислород в сърдечния мускул и в главния мозък. Появяват се болки в гърдите и главоболие. Влошава се психическото състояние.

Адаптацията към промените на времето е по-трудна при възрастните, както и при тийнейджърите, бременните и жените в климакс заради хормоналната нестабилност. Възможно е да се появят сърцебиене и учестено дишане, общо неразположение, слабост, главоболие, апатия, сънливост и отпадналост. За да сме подготвени за тези промени, добре е сутрин да правим контрастни душове – редуване на топла и студена вода по 30 секунди. С тяхна помощ кръвообращението ще е по-активно, кръвоносните съдове ще свикнат да се свиват и разширяват бързо, без това да ни причинява някакво страдание.

Видове главоболие и причините за него

За препоръчване са разходките в парка или честите излети в планината. По този начин ще можем да се справим по- лесно с капризите на времето. Хранете се 5-6 пъти дневно, но порциите да са малки. Консумирайте повече плодове и зеленчуци. Откажете се от пушенето, защото никотинът свива кръвоносните съдове, влошава кръвообращението и предизвиква кислороден глад, а в резултат бързо настъпва умората.

 

Д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ

Реклама

Exit mobile version