петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРазработиха молекула - хапче антибебе за мъжа

Разработиха молекула – хапче антибебе за мъжа

Разработената неотдавна молекула JQ1 прави възможно създаването на хапче анти-бебе за мъже в близко време, предаде РИА „Новости“. Учените в Бостън я тествали на гризачи и останали доволни от резултата. Молекулата водела до временно безплодие – отделянето на сперматозоиди намаляло, а също и подвижността им. Най-важното – сексуалните възможности не страдали по никакъв начин.

Ръководителят на проучването Дана-Фарбер Джеймс Браднер коментира, че трудността при разработването на мъжки контрацептив е свързана с преодоляването на бариерата в тестисите, които не допускат химикали до клетките, произвеждащи сперматозоиди.

За молекулата JQ1 се знае, че успява да потисне специфичния белтък в тестисите, който ирае ролята на гард. Данните са от опити с мишки, но техният протеин много приличал на човешкия. Той е необходим за поддържане на фертилността. След приемане на молекулата се постигал контрацептивен ефект без каквито  и да е нежелани странични въздействия като например понижаване на нивото на тестостерона или поведнчески промени. JQ1 не заплашвала и бъдещото поколение.

Свързани теми: Памперси до 3 г. или полови инфекции водят до стерилитет при мъжете

В 50% от случаите на безплодие причината е у мъжа

Удължиха срока за правото на помощ за ин витро

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -