Разработиха молекула – хапче антибебе за мъжа

PRINT

Разработената неотдавна молекула JQ1 прави възможно създаването на хапче анти-бебе за мъже в близко време, предаде РИА „Новости“. Учените в Бостън я тествали на гризачи и останали доволни от резултата. Молекулата водела до временно безплодие – отделянето на сперматозоиди намаляло, а също и подвижността им. Най-важното – сексуалните възможности не страдали по никакъв начин.

Ръководителят на проучването Дана-Фарбер Джеймс Браднер коментира, че трудността при разработването на мъжки контрацептив е свързана с преодоляването на бариерата в тестисите, които не допускат химикали до клетките, произвеждащи сперматозоиди.

За молекулата JQ1 се знае, че успява да потисне специфичния белтък в тестисите, който ирае ролята на гард. Данните са от опити с мишки, но техният протеин много приличал на човешкия. Той е необходим за поддържане на фертилността. След приемане на молекулата се постигал контрацептивен ефект без каквито  и да е нежелани странични въздействия като например понижаване на нивото на тестостерона или поведнчески промени. JQ1 не заплашвала и бъдещото поколение.

Свързани теми: Памперси до 3 г. или полови инфекции водят до стерилитет при мъжете

В 50% от случаите на безплодие причината е у мъжа

Удължиха срока за правото на помощ за ин витро

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Разработиха молекула – хапче антибебе за мъжа беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *