Размотават за прегледи и лекарства болни от рак

PRINT
лекарска комисия

За онкоболните достъпът до специалисти често е труден, а направления за изследвания и протоколи за лекарства се получават след дълги размотавания, оплакаха се от сдружението „Онкоболни и приятели“ и Клуб за борба с рака. Процедурата за получаване на безплатните лекарства за домашно лечение от 2011 г. е свързана с разнасяне на документи и обикаляне между лични лекари, лаборатории, онкоцентрове, РЗОК и аптеки.

Това обясни Нина Георгиева, ръководител на проекта „С рак във време на криза“. Тя се надява новият здравен министър да накара касата да промени тези правила.

В страната няма достатъчно постоянно действащи екипи от специалисти за комплексно лечение, които трябва да включват хирурзи, патоморфолози, онколози, имунолози и психолози, споделиха още пациентските сдружения. Според Националната здравна карта само в 12 области са предвидени консултативни онкологични центрове, изрази тревогата си Красимира Пеева, председател на сдружението. Така онкоболните трябва редовно да пътуват, за да получат лечение. Йорданка Жекова от Ямбол е един такъв пример. Тя е с рак от около 3 г., но в града, където живее, няма онкологичен център. В Ямбол нямало нито един онколог и радиолог, въпреки че пациентите с тумори са около 3600 души в областта. Жекова пътува по 200 км до Бургас за процедури, контролен преглед или дори ако иска само да се консултира със специалист. Талоните за преглед, които се вземат от петък за следващата седмица, често свършвали рано сутринта. Понякога се чакало със седмици, за да си запише час.

У нас няма скринингова програма за ранна диагностика на рака, нито механизми, чрез които обществото за контролира разпределението, изразходването и отчитането на публичните средства, които се харчат за онкологичните заболявания, казва още Красимира Пеева от сдружението. 

Свързани теми: Онкоболни остават без лекарства заради неуредици

Онкоболни може да останат без лекарства – липсват кодове за изписването им

Какъв е пътят на онкоболните до ТЕЛК?

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Размотават за прегледи и лекарства болни от рак беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *