петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРазгадаха как възникват тромби след ваксина - има лечение!

Разгадаха как възникват тромби след ваксина – има лечение!

Няколко страни – Словения, Германия и Канада, ограничиха употребата на ваксината на “Астра Зенека” при хора под 55 или под 60 г. след съмненията, че препаратът може да провокира, макар и изключително рядко, тромбоза на мозъчна вена. Съобщения за такива пациенти се проучват в различни държави. 

Учени от Университета в Грайфсвалд, Германия, твърдят, че са разгадали как се получава тази много рядка компликация и че има начини да се справим с нея. Това би разчистило съмненията, свързани с масовата имунизация срещу КОВИД.   

„Искам първо да подчертая, че това усложнение възниква наистина много, много рядко, – казва проф. Андрейс Грайнахер (на снимката), специалист по трансфузионна хематология и ръководител на Института по имунология и трансфузионна медицина към Университета в Грайфсвалд. – Ако занапред се появи отново, вече ще знаем какво трябва да се направи.“

Той и екипът му изследвали кръвта на 7 пациенти с тромбоза, за да проучат проблема. Въпреки че става дума за много малка група, учените искат да разработят специален тест, който да показва възникнали след имунизация антитела. „Нашият метод проверява, дали в кръвта има специални вещества от имунната система. Този тест може да се използва за проверка, ако след ваксинация възникне тромбоза“, пояснява проф. Грайнахер. 

Шокиращата истина за COVID-19: Вирусът кара кръвта да се съсирва, прави тромби!

Кога ваксинираните да се обърнат към лекар

Ако човек получи силни болки в краката или необяснимо и упорито главоболие след поставяне на ваксина, трябва да се обърне към лекар. Според Германското дружество по трансфузионна медицина и имунохематология трябва да се прави разлика между имунни реакции, които настъпват до 1-2 дни след имунизация и такива, които се появяват по правило едва след 4-ия ден.

Съветвам пациентите да се обърнат към лекар, ако симптомите не отминават в рамките на 3 дни или пък се появяват отново след кратка пауза, отбелязва проф. Грайнахер. Тъй като образуването на тромби е много малко вероятно, от негова гледна точка няма основание да се прави изследване за тромбоза още на първия-втория ден след имунизацията. 

Тромбофлебит – симптоми и лечение

Германските учени са открили също и начин да третират това рядко усложнение. Те предлагат при установяване на тромбоза след ваксинация да се инжектира интравенозно имуноглобулин (ivIgG) – неговата специална белтъчна молекула блокира кръвните плочици, така че се потиска механизмът за образуване на тромби в организма. Образуваните вече тромби пък биха могли да бъдат разтворени чрез приема на кръворазреждащи медикаменти.  Диагнозата се поставя от лекуващия специалист, терапията може да се приложи във всяка болница. 

Научните изводи по този въпрос са от голямо значение за справянето с пандемията, тъй като означават, че може да се продължи с поставянето на ваксината на Астра Зенека без притеснения от рядко наблюдаваните тромбози, пояснява в допълнение проф. Хуберт Шреценмайер от Германското дружество по трансфузионна медицина и имунохематология. 

Какво се случва в организма след поставяне на ваксината

След имунизация организмът произвежда допълнително клетки, свързани с имунната система. В много редки случаи се образуват специални антитела, които се прикрепват към тромбоцитите, наричани още кръвни плочици. Чрез това свързване кръвните плочици се активират. Обичайно те имат ролята да “запушват” пробойни по кръвоносните съдове, за да не изтече кръвта при едно нараняване например. 

Висока кръвна захар и диабет са риск за образуване на тромби

При активирането на кръвните плочици, без да има кървене, може да се стигне до образуване на тромб, който да попадне в кръвния поток. Получава се т. нар. тромбоза. “Към момента все още не е ясно, какво точно предизвиква образуването на специалните антитела, продължаваме да проучваме”, коментира проф. Грайнахер. 

Становището на германския институт “Паул Ерлих”, който се занимава с имунизационни програми и надзора на ваксините, е, че ползите от препарата на Астра Зенека надвишават възможните рискове, дори ако се вземе предвид “възможната взаимовръзка с много рядка тромбоза в комбинация с тромбоцитопения”. Медицинските специалисти трябва обаче да имат предвид този възможен риск, колкото и минимален да е той, и също така да бъдат бдителни за евентуални симптоми. Ваксинираните трябва да бъдат насърчавани да посетят лекар при наличие на оплакване. 

Под симптоми в случая се имат предвид:

Експертите съветват ваксинираните да потърсят медицинска помощ и ако забележат малки точковидни подкожни кръвоизливи на място, различно от това, на което е поставена ваксината. 

Източник: Университет Грайфсвалд

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -