събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРазбиха камък в пикочния мехур на дядо, голям като кокоше яйце

Разбиха камък в пикочния мехур на дядо, голям като кокоше яйце

Камък с огромни размери – 4,5/5 см, разбиха уролози от МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Сега 81-годишният дядо Никола от Пловдив се чувства много добре. Интервенцията бе направена с най-модерния лазерен апарат „Револикс Дуо“ и продължи 90 минути.

Пациентът постъпи със сериозни оплаквания – болезнено затруднено уриниране, съпроводено с чести позиви и парене, както и с периодично оцветяване с кръв, каза д-р Васил Ангелов. При прегледа установихме, че е уголемена простатната жлеза, а в пикочния мехур има огромен конкремент, с размерите на кокоше яйце.

На пациента е предложено да бъде опериран по класически метод или камъкът да бъде разбит с лазера. Дядо Никола сам избира иновативната технология, за която знае и му е препоръчана от личния му лекар и от уролози в доболничната помощ. Направени са редица допълнителни изследвания и консултации и пациентът е опериран. Интервенцията продължава час и половина, защото камъкът е не само голям, но и доста твърд. Тя може да се използва и за разбиване на камъни в бъбреците.

разбиване на камъни в бъбреците

Ден след процедурата болният се чувства много добре, урината е бистра, което е основание за премахване на постоянния катетър и да бъде изписан и изпратен с препоръки как да продължи лечението си вкъщи.

След близо 2 месеца 81-годишният пловдивчанин ще постъпи отново в МБАЛ „Централ Хоспитал“ за извършване на лазерна нуклеация на простатния аденом – „изпаряване“ на уголемената до 4/4,5 см жлеза със същия лазер. Операцията е наложителна, тъй като е уголемен средният дял на простатата, което е заплаха за пикочния мехур, посочи д-р Ангелов.

От година отделението по урология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ разполага с комбинирания лазер от последно поколение „Риволикс дуо“, който се прилага при заболявания както на меките, така и твърди тъкани. С този невероятен апарат вече са излекувани повече от 500 пациенти с различни урологични болести – тумори в пикочо-отделителната система, бъбречни камъни, простатни аденоми, стриктури на уретрата и др. По-голяма част от болните имаха различни придружаващи заболявания и приемаха антикоагуланти, лекарства против съсирване на кръвта и лечението с лазера беше единственият им шанс да оздравеят, припомниха уролозите.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -