Разбиха камък в пикочния мехур на дядо, голям като кокоше яйце

PRINT
д-р Васил Ангелов

Камък с огромни размери – 4,5/5 см, разбиха уролози от МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Сега 81-годишният дядо Никола от Пловдив се чувства много добре. Интервенцията бе направена с най-модерния лазерен апарат „Револикс Дуо“ и продължи 90 минути.

Пациентът постъпи със сериозни оплаквания – болезнено затруднено уриниране, съпроводено с чести позиви и парене, както и с периодично оцветяване с кръв, каза д-р Васил Ангелов. При прегледа установихме, че е уголемена простатната жлеза, а в пикочния мехур има огромен конкремент, с размерите на кокоше яйце.

На пациента е предложено да бъде опериран по класически метод или камъкът да бъде разбит с лазера. Дядо Никола сам избира иновативната технология, за която знае и му е препоръчана от личния му лекар и от уролози в доболничната помощ. Направени са редица допълнителни изследвания и консултации и пациентът е опериран. Интервенцията продължава час и половина, защото камъкът е не само голям, но и доста твърд. Тя може да се използва и за разбиване на камъни в бъбреците.

разбиване на камъни в бъбреците

Ден след процедурата болният се чувства много добре, урината е бистра, което е основание за премахване на постоянния катетър и да бъде изписан и изпратен с препоръки как да продължи лечението си вкъщи.

След близо 2 месеца 81-годишният пловдивчанин ще постъпи отново в МБАЛ „Централ Хоспитал“ за извършване на лазерна нуклеация на простатния аденом – „изпаряване“ на уголемената до 4/4,5 см жлеза със същия лазер. Операцията е наложителна, тъй като е уголемен средният дял на простатата, което е заплаха за пикочния мехур, посочи д-р Ангелов.

От година отделението по урология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ разполага с комбинирания лазер от последно поколение „Риволикс дуо“, който се прилага при заболявания както на меките, така и твърди тъкани. С този невероятен апарат вече са излекувани повече от 500 пациенти с различни урологични болести – тумори в пикочо-отделителната система, бъбречни камъни, простатни аденоми, стриктури на уретрата и др. По-голяма част от болните имаха различни придружаващи заболявания и приемаха антикоагуланти, лекарства против съсирване на кръвта и лечението с лазера беше единственият им шанс да оздравеят, припомниха уролозите.

Ина Димитрова

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Разбиха камък в пикочния мехур на дядо, голям като кокоше яйце беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *