Ракът си пробивал път „с лакът“

PRINT

Учени от института за изследване на рака във Великобритания откриха как раковите клетки се разпространяват в организма и водят до метастази, съобщава Би Би Си. Те си пробивали път сякаш с лакът, за да излязат извън първичните тумори. Силата, подобна на мускулен импулс, необходима за придвижване, се генерирала от протеина JAK. Британските учени смятат, че това откритие е ключово и ще спомогне за разработването на нови методи за предотвратяване на метастазите.

По-трудно е да се лекуват пациентите, когато ракът вече се е разпространил. Освен това вторичните тумори често са по-агресивни, казват учените. Над 90% от смъртните случаи, свързани с рак, са след метастази.

Раковите клетки мигрират по два начина, обяснява проф. Крис Маршал, ръководител на проучването. При единия те си пробиват път с „лакът“, а при втория – самият тумор формира „коридори“, по които ракови клетки могат да избягат навън. Протеиновата молекула JAK играе важна роля и при двата процеса. Тя не е нещо съвсем ново за специалистите онколози. Свързва се с левкемията, а и има някои медикаменти, разработени за блокирането й.

„Нашите нови изводи сочат, че тези медикаменти биха могли да се използват и за предотвратяването на метастази“, допълва проф. Маршал. Той пояснява, че съвсем скоро ще започнат клинични проучвания, които ще проверят на практика тази научна хипотеза. Според д-р Лесли Уокър, директор на Британския институт за рака, добавя, че най-голямото предизвикателство пред онкологията е да успее да спре разпространението на туморните клетки, както и да държи в шах първичния тумор.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ракът си пробивал път „с лакът“ беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *