събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРакът на гърдата се оказа 10 различни заболявания

Ракът на гърдата се оказа 10 различни заболявания

Най-мащабното до момента генетично изследване на проби от тумори на млечната жлеза установи, че заболяването, което сега медицината нарича рак на гърдата, всъщност представлява 10 различни заболявания. Откритието е на учени от Кеймбридж, съобщава Би Би Си. Екипът, ръководен от проф. Карлос Салдас, сравнява рака на гърдата с картата на света. Според учените използваните сега в болниците тестове са твърде общи и разделят рака на няколко варианта подобно на отделните континенти. Новото проучване ще даде на картата повече детайли и на нея, образно казано, ще започнат да се очертават различните страни.

„Ракът на гърдата не е едно заболяване. Има 10 различни типа“, казва проф. Салдас. Шансът пациенката да оцелее и да оздравее зависи до голяма степен от това какъв тип точно е туморът. Откритието ще позволи в бъдеще онколозите да спестяват лечение, което няма да постигне никакъв ефект, както и да бъдат създадени медикаменти за конкретния тип заболяване. В момента най-новото в химиотерапията са таргетните терапии, които се основават именно на индивидуални особености на туморите. Все още обаче има разработени такива иновативни медикаменти само за някои видове рак.

„Нашите резултати дават възможност онколозите да диагностицират типа рак на гърдата, от който страда жената, и да определят лекарствата, които ще му въздействат, както и онези, които ще са безполезни. Това ще става по много по-точен начин, отколкото в момента“, казва ръководителят на изследването проф. Салдас. То се смята за важна крачка към индивидуалното лечение на злокачествените образувания на гърдата, но за неговото прилагане в практиката ще са необходими поне още 3 години.

Химиотерапията с токсични лекарства, която при част от пациентките се оказва неефективна, е сред основните рискове при жените с този вид рак. Определянето на 10 типа онкологични варианта ще намали съществено броя на болните, които вземат медикаменти, без да имат полза от тях.

Свързани теми:

Ракът на гърдата е лечим, ако се хване навреме

Натиск върху тумор в гърдата водел до разсейки

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -