петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРакът на белия дроб убива една трета от онкоболните мъже

Ракът на белия дроб убива една трета от онкоболните мъже

Ракът на белия дроб е най-често срещаният тумор при мъжете – почти всеки пети се разболява от него. На второ място е ракът на кожата, който засяга 12,3% от силния пол, туморите на простатата (9.2%) и дебелото черво (8.2%). Една четвърт от онкоболните жени пък страдат от рак на гърдата. По честота следват рака на кожата (12.5%), този на маточното тяло (7.7%) и дебелото черво (7.6%). Данните са от проекта за Национална програма, която си поставя за цел да се бори с хроничните незаразни заболявания.

В програмата освен туморите са включени и други две големи групи заболявания – сърдечносъдовите и диабетът. За разлика от развитите западни страни, където ракът е водещата причина за смърт, две трети от българите (67,5%) си отиват именно от болести на кръвообращението, иначе казано – от инсулти и инфаркти. Стандартизираният показател за България (611.3 на 100 000) остава значително по-висок в сравнение с този за ЕС – 236.3 на 100 000. Цифрите показват броя на хората, които умират от сърдечносъдови заболявания на 100 000 души население.

Диабетът засяга 7,8% от населението на ЕС, като се очаква до 2025 г. болните от него да се увеличат до 9,1%. В България захарната болест става все по-масова и засяга 8,3% от населението. Тя е причина за смъртта на 23,3 на 100 000 души. Трима от 4-ма пациенти с доказан диабет са с лош метаболитен контрол. Това води до развитие на усложнения – миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, слепота, ампутации на крайниците и хронична бъбречна недостатъчност. В програмата са включени и хроничните белодробни заболявания.

Пушенето, евтината некачествена храна и обездвижването са сред основните причини за хроничните незаразни заболявания. Половината от европейците не практикуват никакъв спорт. В България обаче в тази група попадат 82% от населението. След нас се нареждат Гърция (79%), Унгария (71%), Румъния (69%), Италия (67%), Полша (66%) и Латвия (65%)29. Ниската физическа активност, заедно с други рискови фактори, води до по-висока заболеваемост и смъртност от
исхемична болест на сърцето, мозъчносъдова болест, диабет, хипертония и рак.

Подобна национална програма се прави за първи път у нас. Тя трябва да помогне за по-добра профилактика и ранно откриване на болните. Предвиждат се мерки за популяризиране на здравословния начин на живот, както и скринингови прегледи. Документът е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за публично обсъждане в 14-дневен срок. С пълния текст на програмата и мотивите за изработването й можете да се запознаете тук.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -