Ракът на белия дроб убива една трета от онкоболните мъже

PRINT

Ракът на белия дроб е най-често срещаният тумор при мъжете – почти всеки пети се разболява от него. На второ място е ракът на кожата, който засяга 12,3% от силния пол, туморите на простатата (9.2%) и дебелото черво (8.2%). Една четвърт от онкоболните жени пък страдат от рак на гърдата. По честота следват рака на кожата (12.5%), този на маточното тяло (7.7%) и дебелото черво (7.6%). Данните са от проекта за Национална програма, която си поставя за цел да се бори с хроничните незаразни заболявания.

В програмата освен туморите са включени и други две големи групи заболявания – сърдечносъдовите и диабетът. За разлика от развитите западни страни, където ракът е водещата причина за смърт, две трети от българите (67,5%) си отиват именно от болести на кръвообращението, иначе казано – от инсулти и инфаркти. Стандартизираният показател за България (611.3 на 100 000) остава значително по-висок в сравнение с този за ЕС – 236.3 на 100 000. Цифрите показват броя на хората, които умират от сърдечносъдови заболявания на 100 000 души население.

Диабетът засяга 7,8% от населението на ЕС, като се очаква до 2025 г. болните от него да се увеличат до 9,1%. В България захарната болест става все по-масова и засяга 8,3% от населението. Тя е причина за смъртта на 23,3 на 100 000 души. Трима от 4-ма пациенти с доказан диабет са с лош метаболитен контрол. Това води до развитие на усложнения – миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, слепота, ампутации на крайниците и хронична бъбречна недостатъчност. В програмата са включени и хроничните белодробни заболявания.

Пушенето, евтината некачествена храна и обездвижването са сред основните причини за хроничните незаразни заболявания. Половината от европейците не практикуват никакъв спорт. В България обаче в тази група попадат 82% от населението. След нас се нареждат Гърция (79%), Унгария (71%), Румъния (69%), Италия (67%), Полша (66%) и Латвия (65%)29. Ниската физическа активност, заедно с други рискови фактори, води до по-висока заболеваемост и смъртност от
исхемична болест на сърцето, мозъчносъдова болест, диабет, хипертония и рак.

Подобна национална програма се прави за първи път у нас. Тя трябва да помогне за по-добра профилактика и ранно откриване на болните. Предвиждат се мерки за популяризиране на здравословния начин на живот, както и скринингови прегледи. Документът е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за публично обсъждане в 14-дневен срок. С пълния текст на програмата и мотивите за изработването й можете да се запознаете тук.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ракът на белия дроб убива една трета от онкоболните мъже беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *