Работа на бюро и нередовен сън крадат години от живота ни!

PRINT
стрес на работата

Работа на бюро по цял ден, нередовен сън, а в добавка цигари, бързи закуски и алкохол. Ако мислите, че точно на вас това няма да ви навреди, грешите! Мащабно проучване на австралийски учени от Университета на Сидни с 230 000 участници наскоро доказа, че губим не само 1-2 г. от живота си, а много повече, ако пренебрегваме препоръките за здравословен начин на живот.

Учените анализирали поведението на доброволците, които били на 45 г. или повече, като взели предвид заседналия начин на живот (над 7 часа седнали дневно), нередовният сън, хранене с бързи закуски (пици, сандвичи), пушене, алкохол и спорт. Изводите са публикувани в престижното американско издание PLOS Medicine. Шест години по-рано участниците попълнили въпросник за навиците си и начина на живот. Тези, които отчели лоши показатели във всичките категории, имали петкратно увеличен риск от преждевременна смърт през следващите години.

Изненадващият извод е във връзка с липсата на достатъчно движение и нередовния сън. Тези, които прекарвали повече от 7 часа дневно седнали и спели над 9 часа, показали също много висок риск. За да сме точни, рискът бил толкова висок, колкото ако пушели и пиели редовно алкохол.

Според експертите вечерните занимания във фитнеса не са в състояние да балансират вредата от заседналия начин на живот. Що се отнася до прекалено дългото излежаване в леглото, то може да е признак за депресия или хроничен синдром на изтощението. Неотдавна в Университета на Питсбърг установиха, че сън, който се отклонява от обичайния ритъм, се отразява негативно на здравето. Нередовното спане влошава стойностите на холестерола, а нивата на инсулина се покачват. По този начин се повишава рискът от диабет и сърдечносъдови заболявания.

Заседналият начин на живот също е много опасен и то не само за гърба, който първи започва да страда. Сърцето, кръвообращението и обмяната на инсулина страдат. Продължителното седене всеки ден може да провокира дори рак, твърдят от Университета на Регенсбург, пише в. „Ди Велт“. Хората със седящи професии страдат по-често от рак на дебелото черво, на маточната шийка и на белите дробове.

[Общо: 3    Средно: 4.3/5]
Работа на бюро и нередовен сън крадат години от живота ни! беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *