четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПсихично заболяване съсипало Уитни

Психично заболяване съсипало Уитни

Не животът в прожекторите, а психично заболяване e руинирало живота на великата Уитни Хюстън, смята психиатъръг Борвин Банделов, цитиран от немското сп. „Фокус“. Според него тя страдала от синдрома „бордерлайн“ (от англ. Borderline – граница). Пристрастяването й към дрогата и славата били само последица от психичното разстройство, смята специалистът.

„Психично здрави личности не биха успели да се издигнат до такива висини на шоу бизнеса. Без нестабилната си личност Уитни не би се превърнала в мегазвезда. Ейми Уайнхаус, Кърт Кобейн – всички те също показваха признаци на психично разстройство още преди да станат известни. И всички те умряха рано“, коментира психиатърът. Ако животът на показ руинирал личността, но всички политици и топ спортисти също биха били застрашени по думите му.

Уинти се нуждаела от сцената като терапия за психичното си заболяване. Хората със синдрома „бордерлайн“ имат една основна потребност – да получат цялото внимание на околния свят. Тези личности притежават неврологични особености – имат дефицит на ендорфини в мозъка, обяснява Банделов. Тъй като системата им за самовъзнаграждаване при усилия не произвежда достатъчно от хормона на щастието, тези хора развиват невероятна амбиция, за да впечатлят околните със своите умения.

Сцената направо ги влече. Излязат ли на нея, се чувстват добре. „Аплодисментите предизвикват отделянето на ендорфини. Те са като кокаин за мозъка им, но опиянението трае само няколко часа. След като представлението свърши, звездата остава сама в хотелската си стая и се нуждае от нов стимулант. Тогава посяга към дрогата или алкохола“, разсъждава Банделов. Пристрастяването на Уитни към опиатите той си обяснява именно със синдрома. Друг очевиден признак за психичното заболяване били неуспешните й опити да се освободи от зависимостите. Типично за хората с „борделайн“ било, че те не мислели за поведението си самокритично. Затова не се учудвам, че Уитни не престана да прави опити да се върне на сцената, въпреки че наркотиците бяха разрушили гласа й, обяснява психиатърът.

Саморазрушителният брак с Боби Браун бил друг признак за болестта. Тя се остави да я бият, унижават, изгуби контрол над живота си – това също било характерно за хората с това психично разстройство. Пациентите с „борделайн“ били невероятно креативни, с богата фантазия и продуктивни. Болестта на звездите изглежда като благословия, но тя влече след себе си и проклятие, обобщава философски Банделов.

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ (asterix611)

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -