Психическият шок погуби проф. Тачков, оглозган от кучета

PRINT

Почина нахапания от кучетата в кв. „Малинова долина“ проф. Ботьо Тачков, съобщиха от ВМА. 87-годишният мъж не успя да преживее бруталното нападение на бездомните кучета, които оглозгаха краката му и нахапаха цялото му тяло. Смъртта е настъпила днес в 5,30 часа поради полиорганна недостатъчност. Постепенно отказали сърцето, белият дроб, бъбреците и отделителната система.

Раните зарастваха добре, но от два-три дни общото състояние на пациента започнало да се влошава, обясниха лекари от реанимацията. Проф. Тачков започнал да получава дихателна недостатъчност, а сърцето излизало от ритъм. Така се стигнало до края. Ключова роля за смъртта на проф. Тачков е изиграл психическият шок при нападениято на кучетата. В този момент сърцето му спряло за малко, но реаниматорите успели да го върнат към живота. Утежняващи обстоятелства бяха стари здравословни проблеми – прекаран инфаркт, хипертония и съдови изменения в мозъка. Всяко залежаване при хора над 80 г. също може да има фатални последици, коментираха още от пресцентъра на ВМА.

Преди дни професорът бе изведен от медикаментозната кома, в която го държаха лекарите заради тежките рани. Болният претърпя серия от ортопедични и други операции за ревизия на раните, при които бяха отстранени необратимо увредени и некрозирали тъкани. Имаше планове когато бъде стабилизиран, пациентът да бъде лекуван и в барокамера. Престоят в нея стимулира имунитета като цяло и ускорява зарастването на раните. Най-пострадал беше левият му крак, където стъпалото почти липсваше, изядено от кучетата. Те бяха нахапали обаче и ръцете, ушите и очите му.

Проф. Ботьо Тачков е един от най-известните българи в Америка. Роден е в Перник и завършва икономика в Софийския университет. Емигрира в САЩ през 1962 г., подгонен от комунистическите служби, на които отказва да сътрудничи. В САЩ става научен сътрудник в Колумбийски университет и прави докторат. В 1968 г. започва кариера на „Уолстрийт“, където става президент на инвестиционна банка. След това работи в Министерството на външните работи на САЩ, в Световната банка, в ООН като икономически съветник на правителството на Индонезия, бил е преподавател в американски и германски университети. Професор Тачков владеел 6 езика и е издал 4 книги.

Свързани теми: Наръфан от кучета професор с риск за живота,

Лекуват нахапан от кучета професор в барокамера

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Психическият шок погуби проф. Тачков, оглозган от кучета беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *